Dark
Light

Oostenrijkse zanger Udo Jürgens overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Udo Jürgens - cc
Udo Jürgens - cc

Udo Jürgens - cc
Udo Jürgens – cc
De Oostenrijkse zanger en songwriter Udo Jürgens is zondag op 80-jarige leeftijd overleden tijdens een wandeling in Zwitserland. Zijn manager heeft dat bekendgemaakt.

Udo Jürgens is onder meer de geschiedenisboeken ingegaan als de man die in 1966 het Eurovisiesongfestival won. Twee jaar eerder had de Oostenrijker ook al meegedaan met het liedjesfestival. Toen werd hij zesde met het nummer Warum, nur warum dat korte tijd later succesvol werd gecoverd door de Britse zanger Matt Monro. In 1965 deed Jürgens opnieuw mee en werd hij vierde met Sag’ ihr, ich laß sie grüßen.

Udo Jürgens in 1987 (cc - Bundesarchiv)
Udo Jürgens in 1987 (cc – Bundesarchiv)
Driemaal was in het geval van de Oostenrijker scheepsrecht: in 1966 won hij met het lied Merci chérie. Udo Jürgens was daarmee de enige Oostenrijkse winnaar van het evenement tot de travestiet Conchita Wurst (de vrouw met baard) hem in 2014 opvolgde.

Componist

Udo Jürgens schreef ook nummers voor andere artiesten. Zo scoorde Shirley Bassey bijvoorbeeld een wereldhit met het door hem geschreven nummer Reach for the Stars. In Nederland hadden ook verschillende artiesten succes met nummers van de Oostenrijker. André van Duin coverde zijn nummer Ich war noch niemals in New York onder de titel Een echte vriend en Gerard Cox nam zijn nummer Abends (Avond) op.

Andere bekende liedjes van Udo Jürgens zijn bijvoorbeeld Griechischer Wein, Aber bitte mit Sahne en Es wird Nacht, Señorita. Udo Jürgens schreef in totaal meer dan negenhonderd liedjes en heeft zo’n vijftig studioalbums uitgebracht.

De Oostenrijker was ook actief als acteur. In de jaren negentig was hij onder meer te zien in de televisieseries Das Traumschiff en Ein Schloβ am Wörthersee.

Overzicht: CD’s en DVD’s van Udo Jürgens

Udo Jürgens op het songfestival vabn 1966:

×