ModeMode

Leonard Cohen (1934-2016) – Canadese songwriter en dichter

De Canadese zanger, muzikant en dichter Leonard Cohen is begin deze week op 82-jarige leeftijd overleden. Dat blijkt uit een bericht dat op de Facebook-pagina van de zanger is gepubliceerd. Zijn management schrijft daar:

- ad -

“Met groot verdriet geven wij kennis dat legendarische dichter, songwriter en artiest, Leonard Cohen is overleden. Wij hebben een van de meest vereerde en visionaire musici verloren.”

Leonard Cohen werd op 21 september 1934 geboren in een joods middenklassengezin in Montreal. Rond zijn tiende begon hij met gitaarspelen en formeerde hij zijn eerste band, de country/folkgroep genaamd The Buckskin Boys. De jonge Canadees had niet alleen een passie voor muziek, maar ook voor taal. Cohen wilde dichter worden en studeerde letteren aan de McGill-universiteit. Hij maakte ook naam als dichter. Dankzij een studiebeurs kon hij zich vestigen op het Griekse eiland Hydra. Daar leerde hij Marianne Jensen (tegenwoordig Ihlen) kennen. Voor haar schrijf hij verschillende bekende nummers, waarvan So Long Marianne veruit de bekendste is.

Cohen publiceerde hierna de poëziebundel Flowers for Hitler (1964) en zijn twee enige romans The Favourite Game (1963) en Beautiful Losers (1966).

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Hallelujah

Bij het grote publiek werd Leonard Cohen vooral bekend door zijn Hallelujah (1984). Het nummer werd veelvuldig gecoverd, onder meer door John Cale en Jeff Buckley. In totaal zijn er zo’n tweehonderd versies van Hallelujah bekend. Cohen wilde het album waarop het nummer stond, Various Positions, oorspronkelijk overigens uitbrengen bij zijn platenmaatschappij Columbia Records, maar dat vond het album niet goed genoeg. Various Positions verscheen hierdoor uiteindelijk bij het onafhankelijke label Passport Records.

In 1967 verhuisde Cohen naar de Verenigde Staten. Hij werd uiteindelijk wereldberoemd als singer-songwriter. Naast de al genoemde nummers bereikte hij onder meer een groot publiek met liedjes als Suzanne, Everybody Knows, The Tower of Song, Famous Blue Raincoat en First We Take Manhattan.

Na zijn zeventigste verjaardag kreeg de muzikant het zwaar. Zijn voormalige vriendin en manager Kelley Lynch bleek al zijn pensioengeld te hebben verduisterd. Leonard Cohen moest hierdoor weer optreden. In 2008 en 2012 deed hij Nederland aan. Zijn laatste album, You want it darker, verscheen vorige maand. In het titelnummer zingt Cohen onder meer I’m ready, my Lord, wat door zijn overlijden ineens een heel andere lading heeft gekregen.

- ad -

Binnenkort wordt een afscheidsceremonie gehouden in Los Angeles.

- advertentie-

Boek: I’m your man – Het leven van Leonard Cohen
Meer muziekgeschiedenis

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Paulus Tagaris, de grootste bluffer uit de Byzantijnse geschiedenis

  Paulus Tagaris, de grootste bluffer uit de Byzantijnse geschiedenis

  Het eerste wat we horen van Paulus is dat hij zich, na een mislukt huwelijk en een verblijf als monnik in Palestina, aandiende in Constantinopel met in zijn bezit een icoon met geneeskrachtige eigenschappen, waar hij goed geld mee wist …Lees bericht »
 • John F. Kennedy als oorlogsheld

  John F. Kennedy als oorlogsheld

  De afgelopen decennia hebben Amerikaanse presidentskandidaten geregeld geschermd met hun oorlogservaringen. Enkele jaren geleden werden de heldendaden van de republikein John McCain bijvoorbeeld nog breed uitgemeten. Ook John F. Kennedy stond bij veel Amerikanen bekend als een oorlogsheld. - ad …Lees bericht »
 • Indra Kamadjojo – De eeuwige ‘Oosterling’

  Indra Kamadjojo – De eeuwige ‘Oosterling’

  Leo Broekveldt werd geboren in Nederlands-Indië als zoon van een Indische moeder en een uit Nederland afkomstige hoge ambtenaar. ‘Leetje’ vertrok als puber naar Den Haag, studeerde rechten, maar koos voor een leven als revuedanser. In de jaren dertig groeide …Lees bericht »
 • Germaine Richier – Franse beeldhouwster

  Germaine Richier – Franse beeldhouwster

  Het werk van de Franse kunstenares Germaine Richier was baanbrekend voor de moderne Europese beeldhouwkunst na de Tweede Wereldoorlog. Ze kreeg de bijnaam L’Ouragane (De Orkaan), naar de naam van één van haar beelden uit 1949.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!