Dark
Light

Pat Boone – De rock ’n roller die overstapte op gospel

Auteur:
5 minuten leestijd
Pat Boone in 2011
Pat Boone in 2011 (CC BY-SA 2.0- Gage Skidmore - wiki)

De Amerikaanse songwriter en zanger Pat Boone (1934-heden) gold in de jaren 1950 als een van de grootste muzikanten in de muziekwereld. Na Elvis Presley was Boone dat decennium, volgens Billboard, de populairste artiest ter wereld. Verder maakte hij naam als acteur en televisiepresentator.

Pat Boone, circa 1960
Pat Boone, circa 1960
Bijzonder aan het repertoire en de muzikale carrière van Pat Boone was dat hij zich ontwikkelde van rock ’n roll-artiest tot gospelmuzikant. Later in zijn carrière stapte Boone zelfs over op het maken van hardrockcovers. Maar waarom eigenlijk?

Gedurende zijn actieve carrière verkocht Pat Boone meer dan 45 miljoen albums, scoorde hij 38 keer een Top 40-hits en verscheen hij in maar liefst twaalf Hollywood-films. In de top honderd van beste Top 40-musici ooit – betreffende de periode 1955 tot 1995 – neemt Pat Boone de negende plaats in. Hij maakte als acteur minder films dan zijn concurrent Elvis Presley, maar veel recensenten vonden zijn films wel beter dan die van Presley.

Jeugd en muzikale invloeden

Charles Eugene Patrick Boone, ofwel Pat Boone, zag het levenslicht op 1 juni 1934 in Jacksonville, een stad in de Amerikaanse staat Florida. Hij was de zoon van Margaret Virginia en Archie Altman Boone. Twee jaar na zijn geboorte verhuisde het gezin Boone naar Nashville, Tennessee, waar Pat zijn jeugdjaren doorbracht. In 1952 behaalde hij zijn middelbareschool-diploma aan de David Lipscomb High School in Nashville. Hij studeerde in 1958 magna cum laude (‘met de grootste lof’) af aan de Columbia University School of General Studies, nadat hij eerder aan de North Texas State University had gestudeerd, tegenwoordig bekend als de University of North Texas in Denton.

Pat’s jongere broer Nicholas – beter bekend onder zijn artiestennaam Nick Todd – werd net als Pat ook popzanger, maar had een relatief korte carrière van 1957 tot 1960.

Pat Boone begon al op jonge leeftijd met muziek maken. Hij trad geregeld op in Centennial Park in Nashville, waar een replica van het Atheense Parthenon de plek was waar op zondagmiddag artiesten ruimte hadden om op te treden. Belangrijke muzikale voorbeelden voor Boone waren onder meer Bing Crosby, Little Richard en Fats Domino. Met name de liedjes van Little Richard boden Pat Boone inspiratie voor covers.

In november 1953 stapte Boone – hij was toen negentien jaar – in het huwelijksbootje met Shirley Lee Foley, een dochter van de countryzanger Red Foley. Samen kreeg het echtpaar vier dochters: Cherry, Lindy, Debby en Laury. De familie woonde toen in de plaats Teaneck in New Jersey.

Pat Boone en zijn dochter Debby (rechts) zingen een duet voor een jonge fan, 1996
Pat Boone en zijn dochter Debby (rechts) zingen een duet voor een jonge fan, 1996 (CC BY-SA 2.0 – John Mathew Smith – wiki)

In 1954 brak Boone in de Verenigde Staten definitief door, nadat hij een lokale talentenshow en een televisieshow gewonnen had. Kort hierna kreeg hij een plantencontract bij het toenmalige Republic Records. Vervolgens begon Boone in 1955 muziek op te nemen voor het label Dot Records. Nog datzelfde jaar scoorde Boone met een cover van Ain’t That A Shame van Fats Domino’s zijn eerste nummer 1-hit in de Verenigde Staten. Door de segregatie in Amerika konden Afro-Amerikaanse artiesten niet goed doorbreken en namen blanke zangers, zoals Boone en Presley, hun plek in door ‘zwarte’ muziek te coveren en daar hit mee te scoren. Na Boones eerste coverhit volgden al snel andere goedlopende covers van Afro-Amerikaanse artiesten, zoals de nummers Tutti Frutti, Long Tall Sally en Chains Of Love.

Acteur en presentator met een eigen programma

Toen Pat Boone drieëntwintig jaar oud was, in 1957, kreeg hij een eigen televisieprogramma van een half uur op de Amerikaanse tv-zender ABC. Van deze show, The Pat Boone Chevy Showroom, zijn 115 afleveringen verschenen, totdat het programma in 1960 stopte.

In hetzelfde jaar 1957 debuteerde Boone ook als acteur in de film Bernadine, later dat jaar gevolgd door een optreden in de bioscoopkraker April Love. Door zijn optreden in deze films werd Boone al snel een cultheld. In films wilde hij echter zijn tegenspeelster, Shirley Jones, alleen op haar wang kussen omdat Boone een bekeerd christen was. Ook wees hij om deze reden een hoofdrol af in een film met de bekende actrice Marilyn Monroe, omdat haar status als sekssymbool niet strookte met Boones ethische opvattingen.

Boone en zijn gezin worden gospelartiesten

In de jaren 1970 stapte Boone, die door de British Invasion (de opkomst van Britse superbands als The Beatles en The Rolling Stones) minder succesvol werd, over naar de gospelwereld. In het begin van dat decennium ging het nog goed met de muzikale carrière van Boone. Zo scoorde hij in 1961 hits met het nummer Moody River en met de grappige song Speedy Gonzalez. Maar daarna liep zijn succes terug, doordat Britse rock ’n roll-bands, specifiek The Rolling Stones en The Beatles, het Amerikaanse muzieklandschap veroverden.

In de vroege jaren 1960 bracht Boone ook een boek uit, Twixt Twelve and Twenty. Dit was een zelfhulpboek voor adolescenten. Ook was hij politieke actief. Zo steunde hij de Republikeinse presidentskandidaat Barry Goldwater tijdens de verkiezingen van 1964.

The Boone Family - The Family Who Prays
The Boone Family – The Family Who Prays
Vanwege het teruglopende succes besloot Boone om met zijn gezin gospelmuziek en country te maken en hun muziek via nationale tournees aan de man en vrouw te brengen. In de jaren 1970 tourde de familie Boone door de Verenigde Staten en maakten de Boones diverse gospelalbums, zoals The Pat Boone Family en The Family Who Prays. Deze bracht hij uit bij zijn eigen platenmaatschappij Lamb & Lion Records, die hij in 1972 had opgericht. Al snel, in 1974, bleek een zustermaatschappij van Motown bereid de productie van Boone-muziek te faciliteren.

Overstap naar hardrock covers: de jaren 1990

Uniek gezien zijn muzikale geschiedenis was het album In a Metal Mood: No More Mr. Nice Guy, dat Boone in 1997 uitbracht. Hierop staan diverse covers van hardrock en heavy metal-nummers die Boone in zijn eigen typerende stijl coverde.

In 2003 nam de Nashville Gospel Music Association de gospelmuziek van de Boone Family op in de Gospel Music Hall of Fame. Enkele jaren hierna bracht Boone nog een noemenswaardig album uit met daarop gospelsongs en covers van elf R&B hits, waaronder de nummers Papa’s Got A Brand New Bag, Get Down Tonight, Soul Man en het liedje A Woman Needs Love.

Boone was en is ook commercieel actief. Zo maakte hij met zijn gezin ooit een reclamespotje. Verder is hij sinds minstens 2007 de woordvoerder van de Swiss America Trading Corporation, een bedrijf dat zich bezighoudt met de handel in gouden en zilveren munten.

Op 11 januari 2019 overleed, na een huwelijk van 65 jaar, Pat’s vrouw Shirley Boone. Momenteel woont weduwnaar Pat Boone nog steeds in zijn Beverly Hills in Californië, in een huis dat hij daar in 1960 samen met zijn vrouw Shirley kocht.

Lees ook: De Bunschotense roots van Elvis Presley
Of deze biografie: Chuck Berry: pionier van de rock ’n roll
Boek: ROCK. Een revolutie in de muziek van de 20e eeuw

Bronnen

Internet
-https://www.britannica.com/biography/Pat-Boone
-https://www.encyclopedia.com/people/literature-and-arts/music-popular-and-jazz-biographies/pat-boone
-https://www.nporadio2.nl/muziek/artiesten/7c475eaf-95e0-422b-84f0-3a42ece896dd/pat-boone
-https://en.wikipedia.org/wiki/Pat_Boone
-https://www.futurity.org/rock-n-roll-history-1350552-2/
-https://rock.fandom.com/wiki/Pat_Boone

×