//

Op Ameland gevonden bot dateert uit Romeinse tijd

Het op Ameland gevonden bot uit de Romeinse tijd
Het op Ameland gevonden bot uit de Romeinse tijd (Foto: Politie Noordoost Fryslan)

Een menselijk bot dat afgelopen voorjaar op het strand van Ameland werd gevonden, is afkomstig uit de Romeinse tijd. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Het bot, een opperarmbeen, werd op 29 maart op het strand gevonden door een bewoner van Ameland. Omdat vermoed werd dat het om het bot van een mens ging, werd contact opgenomen met de politie. Die stuurde het bot vervolgens door naar het NFI omdat het kon gaan om een bot van een vermist persoon en door DNA-afname mogelijk nabestaanden konden worden opgespoord.

Onderzoek heeft aangetoond dat het bot tenminste 1700 jaar oud is en daarmee dus uit de Midden Romeinse tijd (70-270 n.Chr) dateert. De politie Noordoost Fryslan meldt op Facebook:

“Het moge duidelijk zijn dat, in verband met die datering, het niet opgenomen is in de databank van vermiste personen. Het bot is inmiddels overgedragen aan een archeologisch instituut.”

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: