Dark
Light

Openluchtmuseum niet geïnteresseerd in New Kids-snackbar

Auteur:
1 minuut leestijd
Cafetaria 't Pleintje, bekend dankzij de serie 'New Kids'
Cafetaria 't Pleintje, bekend dankzij de serie 'New Kids' (CC BY 2.0 - Mark van Seeters - wiki)

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wil Snackbar ’t Pleintje in Maaskantje niet herbergen. Het museum werd recent benaderd om de snackbar over te nemen. Deze is bij een groot, vooral jong, publiek bekend uit de humoristische televisieserie New Kids die tussen 2007 en 2011 op televisie werd uitgezonden.

Het Openluchtmuseum zegt geregeld verzoeken te krijgen om materieel erfgoed een plek te geven in het museum en deze verzoeken altijd “met grote zorg” te beoordelen. Het museum:

“Een aantal toetsingscriteria worden daarbij in acht genomen, voordat er daadwerkelijk overwogen wordt of materieel erfgoed opgenomen kan worden in het Nederlands Openluchtmuseum en past binnen het collectiebeleidsplan. Zo wordt er kritisch gekeken of het materieel erfgoed een representatieve en substantiële rol heeft gespeeld in de totale Nederlandse geschiedenis.”

Heemschut

Volgens het museum is de relevantie in het geval van de snackbar uit Maaskantje niet van toepassing. Het is daarom niet geïnteresseerd in overname. Het verzoek werd bij het museum ingediend omdat de bouwketen waarin de snackbar gevestigd is, binnenkort gesloopt worden. Er komt een nieuwe snackbar voor in de plaats. Onder meer Erfgoedvereniging Heemschut maakt zich hard voor behoud van de iconische snackbar en heeft de hoop nog niet opgegeven. Binnenkort stuurt de vereniging een “diepere onderbouwing” naar het museum waarin het aangeeft waarom de snackbar tóch opgenomen zou moeten worden in de collectie.

Scene uit ‘New Kids’ die zich afspeelt in de snackbar:

DVD: New Kids – Seizoen 1 & 2

×