Ophef over voorlezen gedicht over oud-SS’er

Monument op de Dam
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt het niet kunnen dat er tijdens de komende Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam een gedicht wordt voorgelezen over een man die zich tijdens de oorlog aansloot bij de Waffen-SS.

Het gedicht is geschreven door de vijftienjarige Auke de Leeuw en heeft als titel Foute keuze. Het gaat over een oudoom van de scholier die zich tijdens de oorlog aansloot bij de Waffen-SS. De oom vocht aan het oostfront en kwam nooit meer thuis. De laatste regels van het gedichtluiden: “Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe – Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.”

- advertentie -

Van het Nationaal Comité 4 en 5 mei mag de scholier zijn gedicht tijdens de komende Dodenherdenking op de Dam voorlezen. Het CIDI is daar niet blij mee. Tegenover de NOS spreekt Esther Voet, adjunct-directeur van het CIDI, van een hellend vlak. Voet:

Als het comité 4 en 5 mei al niet meer kan laten zien wat de verschillen zijn tussen dader en slachtoffer, hoe zit dat dan met de rest van de maatschappij. Hoe kun je nog kijken naar wat het verschil is tussen goed en kwaad?

CIDI-directeur Ronny Naftaniel heeft het herdenkingscomité inmiddels per brief opgeroepen het gedicht niet te laten voordragen.

De directeur van het Comité, Nine Nooter, betreurt de reactie van het CIDI en noemt het gedicht moedig. Wat Nooter betreft laat het gedicht goed zien hoe de oorlog generaties lang kan doorwerken.

Lees ook: Nationaal Comité schrapt omstreden gedicht scholier (26/4)

Het gedicht van de vijftienjarige Auke:

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt

- advertentie -

Koos voor een verkeerd leger
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven

Geen weg meer terug
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan

Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z’n toekomst nog beginnen moet
Zijn moeder is verscheurd door de oorlog
Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief

Dirk Siebe kwam nooit meer thuis

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: