Dark
Light

Oude videobeelden Almere herontdekt tijdens digitalisering

Auteur:
1 minuut leestijd
Almere TV
Testbeeld Amere IV - Foto: Jos Jongerius, 1984 collectie Stadsarchief Almere

Stadsarchief Almere heeft in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid recent de videobanden van de voormalige stadszender Almere TV laten digitaliseren. Tijdens de werkzaamheden zijn ook verschillende historische beelden herontdekt, zoals de beëdiging van de eerste burgemeester Han Lammers in 1982 en de opening van de Groene Kathedraal met kunstenaar Marinus Boezem in 1996.

Almere TV was actief van 1984 tot en met 2015. De uitzendingen werden indertijd bewaard op videobanden. Het video-archief van uitzendingen tussen 1984 en 2006 werd lange tijd door voormalige vrijwilligers van de omroep bewaard. In 2019 zijn bijna negenenhonderd zogenoemde Umatic en zeventig DVCam-videobanden overgedragen aan Stadsarchief Almere. Omdat het risico bestond dat de videobanden onbruikbaar zouden worden, zijn de afgelopen twee jaar alle banden in samenwerking met Beeld en Geluid gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt.

Eerste uitzending van Almere TV (2 juni 1984)

De uitzendingen bevatten volgens stadsarchivaris Ellis Kreuwels interessant historisch materiaal en geven een beeld van het dagelijks leven in Almere eind vorige eeuw, maar ook op een aantal unieke gebeurtenissen. Zo zijn beelden gevonden van de eerste gemeenteraadsvergadering in 1982, de opening van de Flevolijn Weesp – Almere in 1987 en de inauguratie van het landschapskunstwerk De Groene Kathedraal in 1996. Een eerste selectie fragmenten van Almere TV is op de website van Stadsarchief Almere te zien.

Tot nu heeft het stadsarchief slechts een fractie van de opnamen kunnen bekijken. Verwacht wordt dat de komende tijd nog meer bijzondere momenten uit de Almeerse geschiedenis herontdekt worden. Het gedigitaliseerde materiaal is ook te bekijken via de Beeld en Geluid-website.

Boek: Ik woon in Almere – De stad die geschiedenis maakt

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×