Dark
Light

Oudste shirt van het Nederlands elftal gevonden

Auteur:
2 minuten leestijd
Het Nederlands elftal voor de wedstrijd tegen de Berliner F.C. Preussen, 30 december 1900
Het Nederlands elftal voor de wedstrijd tegen de Berliner F.C. Preussen, 30 december 1900 (Nationaal Archief / KNVB)

Het Nederlands elftal speelde in 1900 voor de eerste keer met een eigen shirt, vijf jaar eerder dan tot nu toe werd verondersteld. Dat blijkt uit onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren.

De Nederlandse voetbalbond stelde op 6 februari 1894 voor de allereerste keer een nationaal elftal samen. Een zogeheten Bondselftal. De internationals speelden in die begintijd allemaal in hun eigen clubtenue. Een algemeen shirt was er dus nog niet. De spelers droegen vijf verschillende shirts: van HFC, HVV, RAP, Sparta en Victoria Rotterdam. Deze verscheidenheid bleef lange tijd een vast gebruik. Op 30 april 1905 speelde het Nederlands elftal zijn eerste officiële interland, volgens de regels van de FIFA. Dit team droeg wél een overkoepelend shirt.

Tot nu toe ging men er van uit dat het shirt uit 1905 het eerste officiële tenue van het Nederlands elftal was. Dat meent ook de KNVB. In een artikel over de beginjaren schrijft de bond bijvoorbeeld:

‘De verschillende shirts zorgen voor een kleurrijk geheel maar bemoeilijken het samenspelen. Dat probleem wordt opgelost bij de eerste officiële interland die het Nederlands elftal speelt op 30 april 1905. Alle spelers dragen een wit shirt met een rood-wit-blauwe diagonale band.’

1900

De gele kaart van Neeskens - Jurryt van de Vooren
De gele kaart van Neeskens – Jurryt van de Vooren
In zijn nieuwe boek De gele kaart van Neeskens legt sporthistoricus Jurryt van de Vooren uit dat bovenstaande niet klopt. Al op 30 december 1900 speelde het Nederlandse team voor het eerst in dezelfde shirts en broeken, in een thuiswedstrijd tegen het Duitse FC Preussen. De foto daarvan vond Van de Vooren bij het Nationaal Archief in Den Haag. Alle spelers droegen die dag een zwarte broek met daarop een wit shirt met verticaal rood-wit-blauwe banen. Dit shirt is maar één keer gedragen, omdat het te rommelig zou zijn. Pas zeven jaar later werd voor de eerste keer de kleur oranje gebruikt.

In zijn deze week te verschijnen boek beschrijft de sporthistoricus in totaal 111 primeurs uit het Nederlandse voetbal. Zo was er in 1898 voor de eerste keer een landskampioen. In 1908 trainde het Nederlands elftal voor het eerst op het nemen van strafschoppen. In 1947 was Longa het eerste elftal met rugnummers. En in 1961 floot er voor het eerst een vrouwelijke scheidsrechter op een Nederlands voetbalveld.

Boek: De gele kaart van Neeskens

×