Dark
Light

Paus Franciscus brengt stil bezoek aan Auschwitz

Auteur:
1 minuut leestijd
Paus Franciscus brengt bezoek aan Auschwitz (Still YouTube)
Paus Franciscus brengt bezoek aan Auschwitz (Still YouTube)

Vrijdag bracht paus Franciscus een bezoek aan Auschwitz. Hij ging er in gebed en had een ontmoeting met enkele overlevenden van de Holocaust. De paus is in Polen vanwege de Wereldjongerendagen.

Vooraf had de paus al aangekondigd dat hij het bezoek hoofdzakelijk in stilte en alleen wilde afleggen. ’s Ochtends liep hij alleen door de beruchte poort met daarboven de woorden ‘Arbeit Macht Frei’. Franciscus is de derde paus die een bezoek brengt aan het kamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen, hoofdzakelijk Joden, werden vermoord. Anders dan zijn voorgangers hield Franciscus geen toespraak.

Paus Franciscus in de cel van Maximiliaan Kolbe
Paus Franciscus in de cel van M. Kolbe

Maximiliaan Kolbe

Na een gesprek met enkele overlevenden plaatste hij een kandelaar bij een muur in Auschwitz waar duizenden gevangenen door de nazi’s zijn geëxecuteerd. De paus bezocht verder de cel van de katholieke priester Maximiliaan Kolbe, bijgenaamde de heilige van Auschwitz. Tijdens de oorlog nam hij vrijwillig de plaats in van een man die door de SS was veroordeeld tot de hongerdood. Toen Kolbe na twee weken nog bleek te leven, gaven de nazi’s hem een dodelijke injectie.

Lees ook: Maximiliaan Kolbe (1894-1941) – De heilige van Auschwitz
Meer artikelen over Auschwitz
Boek: Auschwitz. Eindstation van de dood

×