///

Het Peace-teken, van keizer Nero tot ‘nuclear disarmament’

Peace-teken - Foto: stock.xchng
Peace-teken - Foto: stock.xchng

Een christelijke scholengemeenschap heeft onlangs drieduizend schoolagenda´s weggegooid omdat er een afbeelding van het peace-teken in stond. Volgens de instelling – met onderwijslocaties in Urk, Kampen en Staphorst – staat het teken onder meer symbool voor de christenvervolgingen door de Romeinse keizer Nero.

De kruisiging van Petrus - Caravaggio
De kruisiging van Petrus – Caravaggio
De scholengemeenschap heeft gelijk dat het omgekeerde kruis bekend werd als het zogenaamde Nero-kruis. Volgens sommige bronnen zou de apostel Petrus in Rome ondersteboven zijn gekruisigd. Het omgekeerd kruis is hierdoor ook een van de attributen van deze apostel.

Keizer Nero gebruikte het teken van het omgekeerde kruis in zijn strijd tegen de christenen. Ook in later eeuwen kwam het teken geregeld voor en de Schotse kerkhervormer John Knox (ca. 1513-1572) gebruikte het teken om er de ogen van Satan mee uit te beelden.

‘Nuclear disarmament’ en het Peace-teken

Het internationaal bekende vredesteken zoals dat vandaag de dag gebruikt wordt heeft echter niets te maken met het geloof. Of het moet het geloof in een wereld zonder nucleaire wapens zijn. Het bekende peace-teken werd in 1958 namelijk ontworpen door de Brit Gerald Holtom voor een protestmars van Londen naar Aldermaston, waar destijds nucleaire wapens werden gemaakt.

De letters 'n' en 'd' in het semafooralfabet - Afb: Wiki
De letters ‘n’ en ‘d’ in het semafooralfabet – Afb: Wiki
Holtom baseerde zich op het zogenaamde semafooralfabet dat vroeger veel gebruikt werd als communicatiemiddel in de scheepvaart. Hierbij kon men met behulp van vlaggen bepaalde seinen doorgeven. In het peace-teken van Gerald Holtom zijn de tekens voor de letter “N” en “D” opgenomen. Die staan voor “nuclear disarmament”. De cirkel om het teken staat volgens verschillende lezingen symbool voor het ongeboren kind.

Holtom heeft ook eens gezegd dat hij zich bij het ontwerp liet inspireren door het schilderij De executie van de opstandelingen op 3 mei 1808 van de Spaanse kunstschilder Francisco Goya. Met dit werk wordt het Spaanse verzet tegen de troepen van Napoleon afgebeeld.

Op het schilderij (zie hieronder) is onder meer te zien hoe een van de verzetsstrijders de armen omhoog heft terwijl hij voor een vuurpeloton staat. Hierin zijn, omgekeerd, ook de lijnen van het peace-teken terug te vinden.

De executie van de opstandelingen op 3 mei 1808 - Francisco Goya
De executie van de opstandelingen op 3 mei 1808 – Francisco Goya

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: