Phil Bloom poseert naakt op televisie (1967)

1 minuut leestijd
Phil Bloom in het televisieprogramma Hoepla
Phil Bloom in het televisieprogramma Hoepla (Beeld en Geluid – CC BY-SA 3.0 nl)

Op 9 oktober 1967 was er voor het eerst een naakte vrouw te zien op de Nederlandse televisie. De eenentwintigjarige kunstenares Phil Bloom poseerde op die dag naakt in het VPRO-programma Hoepla. Ze werd daarmee een van dé Nederlandse iconen van de vrije jaren zestig.

In de eerste uitzending van Hoepla was Bloom ook al te zien geweest. Toen werden delen van haar lichaam nog bedekt door een aantal kunststof bloemen, maar in de tweede aflevering verscheen de jonge kunstenares geheel naakt. De uitzending zorgde voor enorm veel commotie. Er werden zelfs Kamervragen over gesteld. Een SGP-lid stelde daags na de uitzending dat de minister de uitzending had moeten verbieden. De regering moest wat zijn partij betreft krachtig optreden…

“…anders loopt het op een totale ontreddering uit”.

Bericht in het Nieuwsblad van het Noorden van 13 oktober 1967 – Bron: kranten.kb.nl
Bericht in het Nieuwsblad van het Noorden van 13 oktober 1967 – Bron: kranten.kb.nl
De SGP kreeg bijval van de Boerenpartij die sprak van “schennis van de eerbaarheid”.

Slechte smaak

Premier De Jong gaf als reactie dat het programma wat hem betreft ook getuigde van slechte smaak. Verbieden wilde hij Hoepla echter niet, maar hij had wel kritiek op het moment van de uitzending. De premier vond het niet gepast dat de naakte Phil Bloom direct na het zogenaamde kinderuurtje op televisie te zien was geweest.

Niet alleen in Nederland werd over de zaak gesproken, ook in het buitenland was het nieuws dat er een vrouw volledig naakt op televisie te zien was geweest.

Ook interessant: Nederland vindt ‘Liggend Naakt’ het mooiste
Boek: 65 jaar televisie in Nederland

Satire: Naakt op de tv

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie