Dark
Light

Waarom draaien oude wenteltrappen rechtsom?

Auteur:
1 minuut leestijd
Het Muiderslot (CC BY-SA 2.0 - Edi Weissmann - wiki)
Het Muiderslot (CC BY-SA 2.0 - Edi Weissmann - wiki)

In oude kastelen zijn nog vaak wenteltrappen te vinden. Wie oplet merkt dat die trappen vaak rechtsom draaien. Waarom was dat handig?

Stenen spiltrap in het kasteel van Usk
Stenen spiltrap in het kasteel van Usk (CC BY-SA 2.0 – Pauline Eccles – wiki)
Kastelen werden vaak op zo’n manier gebouwd dat ze goed te verdedigen waren. Iedereen kent de slotgrachten, ophaalbruggen, kantelen en torens met kijkgaten. Als een aanvaller zich toch toegang had verschaft tot het kasteel, was de strijd nog niet voorbij. Ook in het kasteel zelf probeerde men de aanvallers van zich af te slaan. Een toren in bezit nemen kon voor de aanvallers een uitdaging zijn. Vaak leidde een smalle wenteltrap naar de bovenverdieping(en) waardoor men niet met meerdere personen tegelijk kon aanvallen.

Een rechtsom draaiende wenteltrap gaf het voordeel aan de verdedigers die zich aan de bovenkant van de trap hadden opgesteld. Aangezien rechts als dé zwaardhand gold was het voor de aanvallers lastig om de eerste slag toe te brengen. Wanneer men met rechts probeerde uit te halen, dan zat de spil van de trap namelijk in de weg.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×