Dark
Light

Een perfect boek: Cupid’s Pastime, JBW Editions, 1935

2 minuten leestijd
Cupid’s Pastime JBW Editions 1935
Cupid’s Pastime JBW Editions 1935

De in Nieuw-Zeeland geboren kunstenaar John Buckland Wright (1897-1954) begon zijn carrière in 1929 bij de Nederlandse uitgever A.A.M. Stols. Nadat hij reeds enige tijd als boekillustrator werkzaam was, wilde hij ook met andere aspecten van boekvormgeving experimenteren. In 1935 gaf hij zijn eerste boek uit onder het impressum JBW Editions, Cupid’s Pastime, een herdruk van een anoniem gedicht uit 1608.

De oplage was klein: 31 genummerde exemplaren en 6 h.c. Later zouden nog twee andere teksten volgen: The Marriage of Cupid and Psyches (1936) en L’Après-Midi d’un Faune (gedrukt in 1936, maar postuum uitgegeven). Deze teksten boden Buckland Wright volop gelegenheid een van zijn geliefde thema’s uit te beelden: naakte of schaars geklede figuren in Arcadische landschappen.

Cupid’s Pastime JBW Editions 1935
Cupid’s Pastime JBW Editions 1935

Het colofon van Cupid’s Pastime spreekt over ‘a private experiment in illustration and typography’. Buckland Wright hield de productie geheel in eigen hand, van de opmaak van de tekst tot en met de decoratie van het foedraal. Voor het drukken van de gravures werd gebruik gemaakt van een speciaal gemaakte inkt naar vijftiende-eeuws recept.

Cupid’s Pastime, JBW Editions, 1935
Cupid’s Pastime, JBW Editions, 1935
Alleen het drukken van de tekst besteedde hij uit, maar wel in een door hemzelf gekozen letter. Cupid’s Pastime, werd bij Stols uit de Lutetia gedrukt, de overige boeken werden elders uit de Rosart en een Bodoni gedrukt. Op 2 december 1935 schrijft Stols enigszins teleurgesteld dat hij begrip had voor de keuze voor verschillende drukkers, maar dat ook hij in staat was geweest het drukwerk te leveren:

‘I possess types of Bodoni, and a type very similar to Rosart’s type’.

Over het eindresultaat is hij echter zeer enthousiast. Zo schrijft hij in 1941:

‘Can there be books more perfect? Here we are confronted with a first-rare artist, a man of refined literary taste, an authority on modern typography who sets to work to fashion his own books. He chooses the texts himself to inspire him to give the best he has in him as an illustrator; he himself composes the page, chooses the type he wishes, has the typographical part carried out by a printer in whom he can have confidence and himself prints the illustrations in the pages.’

In 1936 jaar sluit Buckland Wright een vijfjarig contract met de Engelse Golden Cockerell Press af. Uiteindelijk zou JBW aan zestien boeken van deze pers zijn medewerking verlenen. Voor eigen uitgaven bleef waarschijnlijk geen tijd meer over.

~ Rickey Tax – Museum Meermanno

Museum Meermanno in Den Haag zet op Historiek iedere maand een interessant boek uit de eigen collectie in de schijnwerpers. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Een overzicht van al geplaatste boeken is altijd op deze pagina te vinden.

Cupid’s Pastime JBW Editions 1935
Cupid’s Pastime JBW Editions 1935
Cupid’s Pastime JBW Editions 1935
Cupid’s Pastime JBW Editions 1935
×