/

Pieter Oud (1886-1968) – Oprichter VVD

VVD ontstond uit scheuring
Pieter Oud (1886-1968) - Oprichter VVD
Pieter Oud (1886-1968) - Oprichter VVD

De VVD ontstond ooit uit een scheuring en de hoofdrolspeler hierbij heette Pieter Oud.

Oud logo van de VVD
Oud logo van de VVD
Pieter Jacobus Oud (1886-1968) begon zijn politieke loopbaan bij de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB). Hij was een vooraanstaand Tweede Kamerlid, werd in 1933 minister van Financiën in het crisiskabinet-Colijn en later burgemeester van Rotterdam.

Zijn zachte, hoge stemgeluid zorgde hier en daar voor gefronste wenkbrauwen in politieke kringen, wat Oud echter goed maakte door zijn gedegen kennis van zaken. Daarnaast beschikte de man over een formidabel geheugen. Tijdens debatten kon hij politieke tegenstanders vermorzelen met uitspraken die ze jaren daarvoor hadden gedaan.

Toen de PvdA in 1946 werd opgericht, ging de VDB daarin op. Maar de liefde bleek van korte duur. Oud kwam in conflict met het PvdA-partijbestuur dat weigerde om hem op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer te zetten. Bovendien vond hij de koers van de PvdA veel te socialistisch. Oud besloot op te stappen. Samen met een paar andere PvdA-leden ging hij verder onder de noemer Comité-Oud.

Derde partij

Met Dirk Stikker van de Partij van de Vrijheid richtte Oud in 1948 vervolgens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) op. Ideologisch legde de nieuwe liberale partij sterk de nadruk op de vrijheid voor het individu. Onder de slogan ‘Het roer moet om’ groeide de VVD binnen de kortste keren uit tot de derde partij van Nederland.

~ Nationaal Historisch Museum

Lees ook: Geschiedenis van de VVD
Boek: De liberale opmars – 65 jaar VVD in de tweede kamer

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: