Portret George Villiers blijkt te zijn gemaakt door Peter Paul Rubens

Tijdens opnamen van het BBC-kunstprogramma Britain’s Lost Masterpieces is een schilderij van de Vlaamse kunstenaar Peter Paul Rubens ontdekt. Het gaat om een portret dat de beroemde Vlaming rond 1625 maakte van George Villiers, de eerste hertog van Buckingham.

Het schilderij, dat werd ontdekt in het Pollok House-museum in de Schotse hoofdstad Glasgow, is inmiddels onderzocht in het Antwerpse Rubenshuis. Experts concludeerden daar dat het hout waarop het portret is geschilderd uit Rubens’ tijd dateert en op dezelfde manier is bewerkt als men in diens atelier deed.

Men ging er altijd van uit dat het schilderij later was gemaakt, door een navolger van Rubens. Onderzoek heeft nu echter uitgewezen dat het niet om een kopie gaat, maar om een werk van de meester zelf. Ook röntgenonderzoek van het haar op het schilderij wees volgens de kunstkenners naar Rubens. De aflevering van Britain’s Lost Masterpieces wordt woensdag uitgezonden op BBC 4.

Lees ook: Peter Paul Rubens (1577-1640)
Boek: Rubens – De schilder van mythen en goden

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: