Dark
Light

Welkom in de ‘Tuin der lusten’

Auteur:
1 minuut leestijd
Detail uit de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch

Volop aandacht voor Jeroen Bosch momenteel vanwege de 500ste sterfdag van de bijzondere Zuid-Nederlandse kunstenaar, bijgenaamd ‘de duivelmaker’. De NTR doet een flinke duit in het herdenkingszakje met een een prachtige interactieve documentaire rond Bosch’ wereldberoemde drieluik de Tuin der Lusten.

Jeroen Bosch maakte dit bijzondere werk eind vijftiende eeuw. Het is te bewonderen in het Museo del Prado in Madrid en komt niet naar het Noord-Brabants Museum voor de grote Jeroen Bosch-tentoonstelling die daar later deze maand koninklijk geopend wordt. Daarom des te mooier dat de NTR een online tour over dit werk heeft gemaakt. Hierdoor is het werk dit herdenkingsjaar via internet tóch in detail te bewonderen.

Detail uit de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch
Detail uit de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch

De bezoeker krijgt via de tour de mogelijkheid om “dieper dan ooit” door te dringen in het meesterwerk van Bosch. Via een audiovisuele rondleiding kan tot in de diepste details ingezoomd worden op De tuin der lusten en zo kennisgemaakt worden met de mysterieuze symboliek en de vreemde wezens die Jeroen Bosch in het drieluik verwerkte.

De informatie is te beluisteren in zowel het Nederlands, ingesproken door Midas Dekkers, als het Engels, ingesproken door Redmond O’Hanlon. Naast de mogelijkheid het schilderij vrij te verkennen en een algemene tour te volgen, kan ook gekozen worden voor een Klokhuis-tour, verteld door Nienke de La Rive Box.

Facebook en de ‘Tuin der Lusten’

Toen de NTR afgelopen week op Facebook reclame wilde maken voor De tuin der lusten, stuitte de omroep op het strenge anti-naakt beleid van het sociale medium. Details van het vijftiende-eeuwse werk met daarop naakte figuren werden door het moderne eenentwintigste-eeuwse medium niet geaccepteerd.

Promotievideo voor de online toepassing:


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook