KlussenKlussen

Prenten en tekeningen uit het Brandweermuseum

Brandende kermiskramen in Den Haag, 1758 - Afb: Brandweermuseum Wassenaar
Brandende kermiskramen in Den Haag, 1758 – Afb: Brandweermuseum Wassenaar
Op de laatste zondag van deze maand wordt in het Brandweermuseum in Wassenaar een nieuwe tentoonstelling geopend waarin het museum zo’n dertig prenten en tekeningen uit de eigen collectie worden getoond.

- ad -
Afb: Brandweermuseum Wassenaar
Afb: Brandweermuseum Wassenaar


Veel van de prenten zijn volgens museum nog maar zelden vertoond. Het gaat onder meer om voorstellingen van branden of van gebouwen na de brand. Te zien zijn onder meer afbeeldingen van branden in Amsterdam, Leiden, Middelburg, Westmaas, Hoorn, Rotterdam, uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw.

Van de hand van Jan van der Heijden, de uitvinder van de slangenbrandspuit, zijn er gravures met uitleg over zijn brandspuit. Jan van der Heijden zelf is afgebeeld op twee portretten.

De prenten zijn verzameld door G.J. van der Mark, opperbrandmeester in Wassenaar in het begin van de twintigste eeuw. Hij legde de basis voor het Brandweermuseum.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Veel prenten zijn toe aan conservering en restauratie. De tentoonstelling is daarom ook een oproep om steun aan het museum om het restauratiewerk te laten verrichten. De nieuwe tentoonstelling wordt zondag 25 augustus om drie uur ´s middags geopend. Bezoek voor meer informatie de website van het museum.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!