Dark
Light

Prijs voor biografie Hendrik Antoon Lorentz

Boerhaave Biografie Prijs 2021
Auteur:
1 minuut leestijd
Hendrik Antoon Lorentz
Hendrik Antoon Lorentz (Menso Kamerlingh Onnes, 1916)

De driejaarlijkse Boerhaave Biografie Prijs is gewonnen door Frits Berends en Dirk van Delft. Ze ontvangen de prijs voor hun boek over de Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz, die met zijn werk mede de basis legde voor de relativiteitstheorie van Einstein.

Lorentz - Gevierd fysicus, geboren verzoener
Lorentz – Gevierd fysicus, geboren verzoener
De jury is zeer te spreken over de biografie met als titel Lorentz Gevierd fysicus, geboren verzoener. Het werk is volgens de jury “stilistisch veelzijdig” en de auteurs zetten een “monumentaal beeld” neer van de fysicus Hendrik Antoon Lorentz…

“…die zijn kennis en kunde met gezag ten dienste stelde van het algemeen belang in de Nederlandse samenleving en de internationale wetenschap in het begin van de vorige eeuw. Een lichtend voorbeeld in deze tijd waarin de maatschappelijke plaats van de wetenschap zozeer ter discussie staat.”

De prijsuitreiking vond vrijdagmiddag plaats in het Haarlemse Hodshon huis. De winnaars ontvingen een originele Boerhaave-medaille, naar een stempel uit 1869, en een geldbedrag van 2500 euro. De prijs is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Rijksmuseum Boerhaave. Drie jaar geleden werd de prijs toegekend aan Jaap Verheul met De Atlantische pelgrim. John Lothrop Motley en de Amerikaanse ontdekking van Nederland.

Shortlist

Voor de editie van dit jaar waren naast de biografie van Lorentz nog vier biografieën genomineerd:

×