Dark
Light

Proces tegen Rode Khmer-leiders begonnen

Auteur:
1 minuut leestijd

De voormalige president Khieu Samphan
In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh is het proces tegen vier kopstukken van de Rode Khmer begonnen. Het viertal wordt aangeklaagd voor genocide, oorlogsmisdaden, marteling en religieuze vervolging.

Het gaat om de toenmalig president Khieu Samphan, Khmer-ideoloog Nuon Chea, minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary en diens vrouw Thirith, die destijds minister was. Volgens de aanklagers van het Rode Khmer-tribunaal van de VN zijn de vier medeplichtig aan de moord op zeker 1,7 miljoen mensen. De vier oud-leiders werden in 2007 gearresteerd en zitten sindsdien in voorarrest.

Juli 2010 werd het voormalig Rode Khmer-kopstuk Kaing Guek Eav, beter bekend onder de naam ‘Duch’, al veroordeeld tot 35 jaar cel. Deze Duch was tijdens het Rode Khmerbewind (1975-1979)‎ directeur van een martelgevangenis.

Volgens de Cambodjaanse premier Hun Sen moet het proces tegen de vier kopstukken het laatste proces van het VN-tribunaal zijn. Het tribunaal heeft te kampen met geldproblemen omdat het afhankelijk is van bijdragen van donorlanden. Daarnaast is er veel kritiek op het tribunaal vanwege corruptie en overheidsbemoeienis.

Rode Khmer

Pol Pot in 1978

De Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij, kwam in 1975 in Cambodja aan de macht. Het land kreeg toen officieel de naam Democratisch Kampuchea en werd onder leiding van premier Pol Pot vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. De regering dwong duizenden inwoners van steden naar het platteland te gaan om daar land te gaan ontginnen en in eigen levensonderhoud te gaan voorzien. Het inwoneraantal van hoofdstad Phnom Penh daalde hierdoor in enkele jaren tijd van 300.000 tot ongeveer 23.000.

De gedwongen bevolkingsverplaatsingen gingen gepaard met massa-executies en daarnaast hadden de Cambodjanen onder meer te kampen met een grote hongersnood. Honderdduizenden Cambodjanen stierven de hongerdood. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting ongeveer twee miljoen mensen om het leven.

De hoogste leider van de militaire communistische organisatie, Pol Pot, overleed in april 1998 in de jungle van Cambodja.

Euronews: Cambodia’s Khmer Rouge four on trial

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×