"Als we hadden geweten dat we gedood zouden worden, waren we wel het bos in gevlucht. Om daar opgegeten te worden door tijgers…"
Het begrip genocide betekent letterlijk ‘volkerenmoord’. Hiervan is sprake als er systematisch en doelbewust een volk of een bevolkingsgroep wordt uitgeroeid. In de geschiedenis is er talloze malen sprake geweest van genocide.
De Cambodjaanse politicus Pol Pot was een dictator die van 1963 tot 1997 leider was van de Rode Khmer. Zaaide dood en verderf in 'Democratisch Kampuchea'.
In de jaren zeventig was Thirith minister van Sociale Zaken en daarmee de hoogst geplaatste vrouw in het regime van haar schoonbroer Pol Pot.
Arn Chorn-Pond is elf jaar oud als in zijn geboorteland Cambodja de Rode Khmer aan de macht komt (1975). Voor de jonge Arn, zijn familie en eigenlijk het hele land breekt een gitzwarte periode aan. In het boek 'Een zwarte pyjama' doet Arn op indringende wijze verslag van die periode.
Tussen 1635 en 1643 probeerde de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) zijn invloed in Zuidoost-Azië uit te breiden tot in Cambodja en Laos. Want daar waren hertenhuiden te koop. Hertenhuiden voor het vaderland?
Het Cambodja-tribunaal heeft de Rode Khmer-kopstukken Nuon Chea (88) en Khieu Samphan (83) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechters oordeelden dat de twee schuldig zijn aan misdaden tegen de menselijkheid.
Jacques Vergès werd door sommigen 'advocaat van de duivel' genoemd omdat hij na de Tweede Wereldoorlog onder meer nazi's verdedigde.
Ieng Sary, minister van Buitenlandse Zaken tijdens het bewind van de Rode Khmer in Cambodja, is op 87-jarige leeftijd overleden. Sary was een zwager van Pol Pot, de beruchte leider van het Rode Khmer-regime (1975-1979). Hij stond in eigen land terecht voor het Cambodja-tribunaal dat onderzoek doet naar misdaden ten tijde van het Rode Khmer-bewind. Ieng Sary werd er onder
Het Cambodja-tribunaal heeft de 80-jarige Ieng Thirith vrijgelaten. Ze zou te ziek zijn om nog te worden berecht. Dat Ieng Thirith niet berecht zou worden was al sinds eind vorig jaar bekend, maar nu is ze dus ook op vrije voeten gesteld. In de jaren zeventig was ze de belangrijkste vrouw binnen de Rode Khmer. Ze werd verdacht van misdaden
In de vier jaar dat de Rode Khmer aan de macht is, verdwijnt het individu. Het verzamelen van voedsel voor jezelf en je gezin is egocentrisch.
Voormalig Rode Khmer-kopstuk Kaing Guek Eav – beter bekend onder de naam ‘Duch’ – is in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Volgens de president van het Cambodjatribunaal behoren de misdaden van Duch tot de “ergste in de geschiedenis”.
Het proces tegen drie voormalige leiders van de Rode Khmer is maandag van start gegaan. Rechter Nil Nonn verklaarde “de debatten open”. Terecht staan de oud-president Khieu Samphan, Khmer-ideoloog Nuon Chea (ook wel broeder nummer 2 genoemd) en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary. De vrouw van laatstgenoemde, Thirith Sary, zou eigenlijk ook terecht staan. In de jaren zeventig
In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh is het proces tegen vier kopstukken van de Rode Khmer begonnen. Het viertal wordt aangeklaagd voor genocide, oorlogsmisdaden, marteling en religieuze vervolging. Het gaat om de toenmalig president Khieu Samphan, Khmer-ideoloog Nuon Chea, minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary en diens vrouw Thirith, die destijds minister was. Volgens de aanklagers van het Rode Khmer-tribunaal
Voormalig Rode Khmer-kopstuk Kaing Guek Eav, beter bekend onder de naam ‘Duch’, werd vorig jaar veroordeeld tot 35 jaar celstraf. De aanklagers bij het VN-tribunaal in Cambodja hebben in hoger beroep nu levenslang geëist.
Het Rode Khmer-tribunaal van de VN heeft vier hoge leiders van de Rode Khmer aangeklaagd voor genocide, oorlogsmisdaden, marteling en religieuze vervolging. Het gaat om de toenmalig president Khieu Samphan, Khmer-ideoloog Nuon Chea, minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary en diens vrouw Thirith, die destijds minister was. De rechtszaak tegen het viertal moet medio 2011 beginnen. De vier zijn volgens
Voormalig Rode Khmer-kopstuk Kaing Guek Eav, beter bekend onder de naam ‘Duch’, is door het Cambodja-tribunaal in Phnom Penh veroordeeld tot 35 jaar celstraf.
Aanklagers van het Rode Khmer-tribunaal van de VN hebben veertig jaar cel geëist tegen het voormalige Rode Khmer-kopstuk Kaing Guek Eav, beter bekend onder de naam ‘Duch’.