Dark
Light

‘Putto’ gevonden onder voormalig parkeerterrein Jaarbeurs

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Gemeente Utrecht
Foto: Gemeente Utrecht

Op een voormalige parkeerplaats van de Jaarbeurs in Utrecht hebben archeologen een deel van een zogeheten ‘putto’ gevonden. Dat meldt de gemeente Utrecht op social media.

De archeologen weten de precieze datering van het beeldje nog niet. Onderzoek moet uitwijzen hoe oud de Utrechtse putto precies is. Het beeldje werd gevonden op de plek van een voormalige sloot. Vroeger bevond zich hier een veemarkt en nog weer eerder waren er boerderijen te vinden en bewerkten boeren hier het land.

Een putto is de kunsthistorische benaming voor een mollig kindfiguurtje. De gemeente Utrecht:

“In de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw waren ze heel populair, met of zonder vleugeltjes, maar ook tot in de negentiende en twintigste eeuw werden ze nog gemaakt. Hoe deze Utrechtse putto in een sloot is beland weten we niet.”

Wel duidelijk volgens de archeologen is, dat het beeldje in ieder geval “niet van de Intratuin” komt. Op de vindplaats verrijst binnenkort een nieuwe woonwijk, het Beurskwartier.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×