Week van de koloniale geschiedenis

“Dit is een echte Rembrandt en dit niet”

Zelfportret Rembrandt (1658)
Een bejaard echtpaar uit Lochem beweert dé methode te hebben ontdekt om te bepalen of een Rembrandt daadwerkelijk een Rembrandt is. Onthullen hoe die methode dan precies werkt, wil het echtpaar echter niet.

Vrijdag presenteert het echtpaar Bleker uit Lochem het boek Rembrandt, echt, gedeeltelijk echt, niet echt. Hierin presenteren ze de conclusies van hun onderzoek. Het boek is een soort naslagwerk met informatie over 679 werken. Er zouden ook ‘nieuwe’ werken van Rembrandt in beschreven worden.In het boek onthult het echtpaar echter niet hoe ze tot hun conclusies zijn gekomen.

- advertentie -

De 85-jarige Eppo en 74-jarige Hetty Bleker hebben hun methode gedeponeerd in een kluis bij de notaris. Pas na hun dood, in 2030, zal die naar eigen zeggen ‘puur natuurkundige methode’ openbaar gemaakt worden.

Het tweetal beweert onder meer ooit op een toilet in Twente een onbekend schilderij van Rembrandt te hebben ontdekt. Een afbeelding van dit werk is echter niet in het boek te vinden. De eigenaar zou het schilderij inmiddels namelijk al hebben verkocht.

Enige tijd geleden benaderde het echtpaar de gerenommeerde kunsthandelaar Sander Bijl. Hij mocht bij het echtpaar op het bezoek om enkele werken te bekijken. De kunsthandelaar was echter niet overtuigd. Volgens hem leken de werken niet op werken uit de school van Rembrandt en het echtpaar wist hem naar eigen zeggen ook geen argumenten te geven waarom de werken wél uit de Rembrandt-school afkomstig zouden zijn.

sitestat

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: