////

Restanten gaskamers Sobibor gevonden

Het station van Sobibór, 2007
Het station van Sobibór, 2007

Al acht jaar doen archeologen onderzoek op de plek van het voormalig kampterrein van Sobibor in Polen. De onderzoekers zeggen nu sporen te hebben gevonden van de gaskamers van Sobibor.

Naamplaatje van de zesjarig Lea Judith de La Penha uityt Amsterdam, dat eerder in Sobibor werd gevonden – Still Brandpunt
Naamplaatje van de zesjarig Lea Judith de La Penha uityt Amsterdam, dat eerder in Sobibor werd gevonden – Still Brandpunt
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in vernietigingskamp Sobibor zeker 170.000 mensen vermoord. Na een opstand in het kamp, oktober 1943, besloten de nazi’s hun sporen uit te wissen en het kamp met de grond gelijk te maken.

De vondst van de gaskamers is woensdag bekendgemaakt door Yad Vashem. De afgelopen jaren zijn al duizenden persoonlijke eigendommen van voormalig gevangenen, het merendeel Joden, gevonden, waaronder juwelen, medicijnen en naamplaatjes.

Slachtofferaantal

De onderzoekers hebben nu dus ook de exacte locatie van de gaskamers weten te traceren. Aangezien nu meer duidelijk wordt over het formaat van de gaskamers, kan straks waarschijnlijk ook meer gezegd worden hun capaciteit en wordt duidelijker hoeveel mensen er precies in Sobibor om het leven werd gebracht. Het exacte slachtofferaantal is namelijk nog altijd onduidelijk. De schattingen variëren van 170.000 tot 250.000 doden.

Archeologen hebben niet alleen de locatie van de gaskamers teruggevonden. Er zijn ook restanten van de muren bewaard gebleven. Tegenover de Jerusalem Post vertelt een van de onderzoekers dat in de restanten van een put, die vlakbij de gaskamers werd gevonden, ringen werden aangetroffen met Hebreeuwse inscripties.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: