Dark
Light

Sobibor

Berichten over het vernietigingskamp Sobibor in Polen. In Sobibor werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 170.000 mensen vermoord, waaronder 34.295 Nederlandse Joden. In tegenstelling tot Auschwitz had Sobibor geen werkkamp en werden mensen dezelfde dag vermoord. De bekendste overlevende van Sobibor was Jules Schelvis.

Boekentip: Vernietigingskamp Sobibor

Tweede WereldoorlogAuschwitzJodenvervolgingWesterbork
Orchowek, dicht bij Sobibor

Een verdwenen wereld

Het was de Duitsers er alles aan gelegen om de ware aard van Sobibor te verhullen. Hoge omheiningen van prikkeldraad, met daardoor gevlochten dennentakken ontnamen ieder zicht op het kamp. Hetzelfde gold voor de Himmelfartstrasse waar joden op weg gingen naar een onontkoombare einde in de gaskamer.
Treinstation Lublin - cc

De reis Amsterdam – Lublin

Jaarlijks organiseert Stichting Sobibor in samenwerking met het Duitse Bildungswerk Stanislaw Hantz en het Poolse Studnia Pamieci een Studiereis naar voormalige doorgangsgetto’s en vernietigingskampen in Oost-Polen.
1 minuut leestijd
Het station van Sobibór, 2007

Restanten gaskamers Sobibor gevonden

Al acht jaar doen archeologen onderzoek op de plek van het voormalig kampterrein van Sobibor in Polen. De onderzoekers zeggen nu sporen te hebben gevonden van de gaskamers van Sobibor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in vernietigingskamp Sobibor zeker 170.000 mensen vermoord. Na een opstand in het kamp, oktober 1943, besloten de nazi’s hun sporen uit te wissen en het
×