Het Niemann Album – Foto’s van vernietigingskamp Sobibor
Het Niemann Album bevat foto's die plaatsvervangend kampcommandant Johann Niemann tijdens de oorlog in vernietigingskamp Sobibor maakte.
Berichten over het vernietigingskamp Sobibor in Polen. In Sobibor werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 170.000 mensen vermoord, waaronder 34.295 Nederlandse Joden. In tegenstelling tot Auschwitz had Sobibor geen werkkamp en werden mensen dezelfde dag vermoord. De bekendste overlevende van Sobibor is Jules Schelvis.
Boekentip: Vernietigingskamp Sobibor
Het Niemann Album bevat foto's die plaatsvervangend kampcommandant Johann Niemann tijdens de oorlog in vernietigingskamp Sobibor maakte.
“Achter de tandenborstels, knopen en kammetjes, schuilden voor hem mensen, van wie de meesten nog geen vier dagen in het kamp gezeten zullen hebben. Hoe achter dingen mensen kunnen schuilen, was zonder enige uitleg direct zichtbaar.”
De vermoorde Joodse goochelaar en illusionist Michel Velleman, alias Ben Ali Libi, onder meer bekend door een gedicht van Willem Wilmink.
De Poolse regering heeft het strafbaar gemaakt om de nazi-concentratiekampen in het land aan te duiden als "Pools".
Op 6 juni 1943 - precies een jaar voor de geallieerde landing in Normandië - vertrok vanuit Kamp Vught het eerste transport van kinderen naar Sobibór.
Jules Schelvis, oprichter van de Stichting Sobibor, is zondagavond op 95-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amstelveen.
Met behulp van een 3D-bril kan men zien hoe het kamp er vroeger heeft uitgezien en hoe het voormalige kampterrein in Polen er vandaag de dag bij ligt.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlog deed hij mee aan de opstand in het vernietigingskamp Sobibor en slaagde hij erin te ontsnappen uit het vernietigingskamp. Na de oorlog schreef hij twee boeken over Sobibor.
Het was de Duitsers er alles aan gelegen om de ware aard van Sobibor te verhullen. Hoge omheiningen van prikkeldraad, met daardoor gevlochten dennentakken ontnamen ieder zicht op het kamp. Hetzelfde gold voor de Himmelfartstrasse waar joden op weg gingen naar een onontkoombare einde in de gaskamer.
Jaarlijks organiseert Stichting Sobibor in samenwerking met het Duitse Bildungswerk Stanislaw Hantz en het Poolse Studnia Pamieci een Studiereis naar voormalige doorgangsgetto’s en vernietigingskampen in Oost-Polen.