Een archeoloog op zoek naar sporen van de Holocaust

“Achter de tandenborstels, knopen en kammetjes, schuilden voor hem mensen, van wie de meesten nog geen vier dagen in het kamp gezeten zullen hebben. Hoe achter dingen mensen kunnen schuilen, was zonder enige uitleg direct zichtbaar.”

Sobibor-overlevende Thomas Blatt overleden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlog deed hij mee aan de opstand in het vernietigingskamp Sobibor en slaagde hij erin te ontsnappen uit het vernietigingskamp. Na de oorlog schreef hij twee boeken over Sobibor.

Een verdwenen wereld

Het was de Duitsers er alles aan gelegen om de ware aard van Sobibor te verhullen. Hoge omheiningen van prikkeldraad, met daardoor gevlochten dennentakken ontnamen ieder zicht op het kamp. Hetzelfde gold voor de Himmelfartstrasse waar joden op weg gingen naar een onontkoombare einde in de gaskamer.

De reis Amsterdam – Lublin

Jaarlijks organiseert Stichting Sobibor in samenwerking met het Duitse Bildungswerk Stanislaw Hantz en het Poolse Studnia Pamieci een Studiereis naar voormalige doorgangsgetto’s en vernietigingskampen in Oost-Polen.

Restanten gaskamers Sobibor gevonden

Al acht jaar doen archeologen onderzoek op de plek van het voormalig kampterrein van Sobibor in Polen. De onderzoekers zeggen nu sporen te hebben gevonden van de gaskamers van Sobibor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in vernietigingskamp Sobibor zeker 170.000 mensen vermoord. Na een opstand in het kamp, oktober 1943,

Sobibor staat op de kaart. Wat nu.

Jules Schelvis kan even rustig aan doen; het doel ‘Sobibor op de kaart zetten’ is wel bereikt. Nu eerst bijkomen en de gewone dagelijkse zaken oppakken.

Herdenking opstand Sobibor in Verzetsmuseum Amsterdam

Tijdens deze middag, die geleid wordt door presentatrice en journaliste Clairy Polak, wordt onder meer gesproken over hoe de boodschap van de Holocaust overgebracht kan worden en wordt bekeken waar jongeren zich mee kunnen identificeren.

Ondergrondse tunnel gevonden in Sobibor

Poolse en Israëlische archeologen hebben op het terrein van voormalig vernietigingskamp Sobibor een ondergrondse tunnel gevonden. Dat meldt de Jewish Telegraphic Agency, een Joods persagentschap.

Herinrichting terrein Sobibor van start

Het terrein van het voormalige vernietigingskamp Sobibor in het oosten van Polen wordt met Nederlandse steun opnieuw ingericht. Het huidige museum zal worden vervangen door een nieuw te bouwen bezoekerscentrum en daarnaast wordt er een educatieve wandelroute aangelegd. Dat meldt de Stichting Sobibor zondag.

Het naamplaatje van Lea Judith de La Penha

Enige tijd geleden werd op het terrein van vernietigingskamp Sobibor in Polen een bijzondere vondst gedaan. Een archeoloog vond er een identiteitsplaatje van een meisje dat tijdens de oorlog op zesjarige leeftijd was gedood. Actualiteitenrubriek Brandpunt stond zondagavond stil bij deze bijzondere vondst. Na de opstand van Sobibor, oktober 1943,

Nieuwe kinderfoto’s voor Nationaal Monument Kamp Vught

Betje, Eddie, Isaac, Geertruida, Jenny, Sally: het zijn slechts enkele namen van joodse kinderen, die na het kindertransport vanuit Kamp Vught in juni 1943 werden vermoord in vernietigingskamp Sobibor. Op donderdag 3 november worden hun foto’s en die van acht andere kinderen toegevoegd aan de namenwand met de namen van