Dark
Light

De godin Eirene (Pax) – Personificatie van de vrede

Auteur:
1 minuut leestijd
Beeld van de godin Eirene, Glyptothek München
Beeld van de godin Eirene, Glyptothek München (CC BY-SA 4.0 - Shakko - wiki)

De Griekse godin Eirene stond bekend als de personificatie van de vrede en symboliseerde daarnaast de lente. De Romeinen kenden haar als Pax.

Eirene werd, samen met Eunomia (Goed bestuur) en Dikè (Recht) bekend als één van de Horen of Horae, de godinnen van de seizoenen. Slechts drie godinnen aangezien men in de oudheid slechts drie seizoenen onderscheidde, namelijk lente, winter en zomer. De namen van de Horen varieerden overigens. Zo stonden de Horen op Attica bijvoorbeeld bekend als Thallo, Auxo en Carpo. Volgens de Griekse mythologie bewaakten de godinnen de toegang tot de hemel, hielden ze bij welke goden de hemel verlieten voor een bezoek aan de aarde en begroetten ze de goden bij hun terugkeer.

De Griekse dichter Hesiodos omschreef Eirene als een van de dochters van de Rechtvaardigheid. In de klassieke kunst is de godin meestal afgebeeld in gezelschap van haar twee zussen, terwijl ze de vruchten van de seizoenen of een hoorn des overvloeds draagt. Soms, zoals op bovenstaande afbeelding, draagt ze de god van de rijkdom en het kapitaal Ploutos (Plutus).

De Romeinen erkenden het equivalent Pax vermoedelijk voor het eerst als godheid onder keizer Augustus.

Bronnen

-Mythologie – C. Scott Littleton (Librero) p.154
-https://www.britannica.com/topic/Pax-Roman-religion
-https://www.theoi.com/Ouranios/HoraEirene.html
×