Dark
Light

Zuidpool

Straat van Gerlache - Foto: CC/Liam Quinn

Belgische zuidpoolexpeditie start onder slecht gesternte

De eerste Belgische zuidpoolexpeditie van commandant Adrien de Gerlache met het schip de Belgica was na een jarenlange voorbereiding in augustus 1897 vertrokken aan de rede van Antwerpen. Half januari 1898 lieten de 19 opvarenden de Zuidelijke Shetlands en meteen de bewoonde wereld achter zich en zetten koers naar ongekend en ongerept gebied. Op 19 januari zien ze hun eerste
3 minuten leestijd
Noordpoolgebied (cc - Leon Mitchell)

De poolgebieden: wildernis, woongebied en wingewest

De exploitatie van de poolgebieden behoort tot de meest interessante hoofdstukken uit de geschiedenis van de mensheid. De poolgebieden waren lange tijd vooral een wildernis, maar vormen daarnaast ook een woongebied en – gezien de olievoorraden – een wingewest.
5 minuten leestijd
The Antarctic Heritage Trust

100 jaar oude foto’s gevonden bij hut Robert Falcon Scott

Op Antarctica zijn bijna honderd jaar oude negatieven gevonden van foto’s die werden gemaakt tijdens een expeditie van ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton. De negatieven verkeerden in vrij slechte staat, maar nadat ze ontdaan waren van schimmel en waren schoongemaakt konden ze alsnog worden ontwikkeld.
1 minuut leestijd

Op zoek naar de geschiedenis van Antarctica

Twee onderzoekers van de Universiteit Utrecht reizen aankomende vrijdag met een internationaal onderzoeksschip naar Antarctica. Doel van de reis: onderzoek doen naar de geschiedenis van de zuidelijke ijskap.
1 minuut leestijd

Resten eerste ‘Zuidpool-vliegtuig’ gevonden

Op Antarctica zijn restanten gevonden van het vliegtuig van de Australische ontdekkingsreiziger Douglas Mawson. De poolreiziger wilde de eerste mens ooit worden die met een vliegtuig over de Zuidpool vloog.
1 minuut leestijd

Honderd jaar oude boter gevonden bij Cape Evans

Media in Nieuw-Zeeland en Engeland melden dat in een hut op Antarctica ongeveer honderd jaar oude boter is gevonden. De boter werd aangetroffen bij het basiskamp van de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott op Antarctica.
1 minuut leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×