Dark
Light

Romeinenweek 2018 in teken ‘mobiliteit’

Auteur:
1 minuut leestijd

Vandaag wordt de Romeinenweek afgetrapt, met een ‘Nacht van de Romeinen’ in Museum Het Valkhof in Nijmegen. In de week hierna staat op vele plekken in Nederland de Romeinse geschiedenis centraal. Thema van de jaarlijkse Romeinenweek is dit keer: ‘Mobiliteit’.

De Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen bracht vier eeuwen rust en stabiliteit. Maar dat betekende niet dat er weinig gebeurde. Langs de limes, de grens van het Romeinse beweging, was volop beweging te constateren. De Romeinenweek:

“Via wegen, rivieren en de zee kon een groot aantal reizigers voor het eerst veilig grote afstanden overbruggen. Handelaren, ambtenaren, militairen: allen gingen op pad. Om winst te maken, hun ambt uit te oefenen of hun legerplaats te bereiken. Van Noord-Afrikaanse commandanten tot Friese handelaren, van keizers tot Bataafse hulptroepen: de Lage Landen waren een ontmoetingsplek voor mensen van allerlei soort.”

Samen met enkele tientallen musea en archeologische en historische organisaties wordt komende week stilgestaan bij de geschiedenis van de Romeinen. Dit onder meer aan de hand van lezingen, wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, boekpresentaties en kinderactiviteiten. Het volledige programma is hier te vinden.

Nacht van de Romeinen

De week wordt zaterdag 28 april afgetrapt met de ‘Nacht van de Romeinen’ in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Voor de gelegenheid is het museum ’s avonds en ’s nachts geopend. Bezoekers kunnen er bijvoorbeeld een cursus zwaardvechten of Romeins modeltekenen volgen. De Radboud Universiteit geeft minicolleges over wat er ‘s nachts zoal gebeurde in het Romeinse Rijk en men kan deelnemen aan een workshop van een echte meester-steenhakker. Bezoek voor het volledige programma van de Romeinennacht deze pagina.

Overzicht van boeken over de Romeinen

×