Dark
Light

Route de Grouchy

Auteur:
2 minuten leestijd

Route de GrouchyWie straks op vakantie de saaie tocht zuidwaarts over de snelweg wat spannender wil maken, kan in België vanaf Wavre vlakbij Brussel en Waterloo, de historische route van maarschalk Emmanuel de Grouchy naar Frankrijk volgen.

In de zomer van 1815 doet Napoleon andermaal een poging om Europa aan hem te onderwerpen. Dat leidt tot de Slag bij Waterloo van 18 juni. Hij verliest. Vlak voor hij de confrontatie aanging met het Brits-Nederlandse leger stuurde de Franse militair dictator maarschalk De Grouchy met een substantieel deel van zijn Armée du Nord naar het plaatsje Wavre (Waver).

Slag bij Wavre

Maarschalk Emmanuel de Grouchy
Maarschalk Emmanuel de Grouchy
Bij Wavre moest Grouchy de strijd aanbinden met de Pruisen. De strijd concentreerde zich rond de brug over het riviertje de Dijle. De Pruisen wisten Grouchy daar met een veel kleinere macht bezig te houden, terwijl hun hoofdmacht zich bij Wellington in Waterloo voegde die zo de slag wist te winnen.

Sommigen verweten de maarschalk later dat hij Napoleon niet te hulp was gekomen. De slag had zo in theorie in diens voordeel kunnen uitvallen. Maar Grouchy koos ervoor om zich aan de bevelen van zijn leider te houden. Toen het bericht van Napoleons nederlaag Grouchy bereikte, besloot hij naar Namen te marcheren. De route die hij door Wallonië volgde is nu verwerkt tot een toeristische tour door het zuiden van België.

Voetsporen

De ‘route legerkorps Grouchy’ begint in Waver zelf, een plaats die vooral bekend is vanwege het pretpark Walibi. Ze volgt vervolgens zo getrouw mogelijk Grouchy’s aftocht. De route kent een variant voor de auto en een voor ‘langzame weggebruikers’ als wandelaars en fietsers. Het eerste deel van de route loopt van Waver via Gembloux naar Namen, de hoofdstad van Wallonië op de oevers van de Maas.

Vanaf citadelstad Namen volgde Grouchy de Maasvallei langs het plaatsje Dinant dat op de rotsige oevers van de Maas zit geplakt onder de schaduw van de citadel. Bij Givet was hij veilig terug in Frankrijk en daar eindigt de route dan ook. De historische route van Grouchy komt zo langs een aantal toeristische hoogtepunten van Wallonië, met name Namen en Dinant.

Ter info: Wie de andere kant op wil of een rondrit wil maken kan van Beaumont aan de Frans-Belgische grens naar Waterloo volgens de route die Napoleon volgde naar Waterloo. De ‘Napoleonroute in Wallonië’: www.belgie-toerisme.be

Wavre 1815 : Revivez la bataille – La bataille

×