Van 1 tot 2 augustus 1798 bezorgde de Britse Royal Navy de Franse marine haar ergste nederlaag van de achttiende eeuw. In de Baai van Aboukir te Egypte wist admiraal Horatio Nelson elf van de dertien vijandelijke slagschepen tot overgave te dwingen ofwel te vernietigen. Zulke complete overwinningen zijn zeldzaam in de maritieme geschiedenis. Deze zeeslag had verregaande strategische gevolgen
In het gehucht Mont-Saint-Jean, iets buiten Brussel, hebben archeologen een veldgraf gevonden met daarin de resten van een militair die tijdens de Slag bij Waterloo om het leven zou zijn gekomen.
Als Napoleon ten val komt, is zijn driejarig zoontje een nachtmerrie voor de Europese machthebbers. In Wenen wordt het prinsje, dat bij zijn geboorte voorbestemd was om de machtigste man ter wereld te worden, weggestopt in een gouden kooi. Hij wordt ‘heropgevoed’ en krijgt zelfs een nieuwe naam.
Napoleon Bonaparte is zo bekend, dat veel mensen vandaag de dag nog weten dat een van zijn lievelingspaarden Marengo heette. Het zou gaan om een grijswitte Arabier, vernoemd naar de Slag bij Marengo van juni 1800, toen Napoleon in Italië op het nippertje een Oostenrijks leger versloeg.
Begin april 1801 behaalde een Britse vloot voor de kust van Kopenhagen een klinkende overwinning op de Deense marine. Het verhaal.
U herkent ze direct. Rode jassen, geen enkele spierbeweging en altijd op wacht bij de Britse koninklijke paleizen. Ook opvallend: de hoge berenmuts oftewel Bearskin. Hoe komen de zogeheten grenadier guards aan hun berenmuts?
Iedere bezetter laat zijn sporen na in een bezet land, hoe kort of lang een bezetting ook duurt. Dat geldt zeker voor Napoleon. Zijn invloed op de Nederlandse samenleving is vandaag de dag nog zichtbaar op velerlei vlak.
De Slag bij Waterloo is een van de belangrijkste en meest bekende veldslagen uit de moderne tijd. De slag betekende de definitieve ondergang van de Franse generaal Napoleon Bonaparte
De Frans-Zwitserse romanschrijfster, geschiedkundige en politiek activiste Germaine de Staël (1766-1817), ook bekend als Madame de Staël, wordt beschouwd als een van de meest geniale en slimme vrouwen uit de geschiedenis.
Dit artikel behandelt de locatiekeuze van het Camp d’Utrecht ofwel Kamp van Zeist dat in 1807 door de Franse koning Lodewijk Napoleon van het Koninkrijk Holland omgedoopt zou worden tot Camp d’Austerlitz.
De Oostenrijkse politicus Klemens von Metternich (1773-1859) geldt als een van de belangrijkste Europese diplomaten van de negentiende eeuw.
Het Decreet van Rambouillet is de bepaling waarmee, tijdens de Bataafs-Franse Tijd, het Koninkrijk Holland ingelijfd werd bij het keizerrijk Frankrijk. Het decreet werd van kracht op 9 juli 1810.
De Bataafs-Franse Tijd, ook wel Bataafse Tijd of Franse Tijd genoemd, is de periode uit de vaderlandse geschiedenis waarin Nederland onder Frans gezag stond. Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen uit deze periode? Een korte geschiedenis en tijdlijn van de Franse Tijd in de Nederlanden.
Op 15 augustus 2019 is het 250 jaar geleden dat Napoleon werd geboren. Dat dit feit in Nederland niet veel aandacht krijgt, is begrijpelijk. Maar dat in Frankrijk slechts beperkt bij deze gebeurtenis zal worden stilgestaan, is ronduit opmerkelijk. Wat is hiervan de reden?
Op 18 juni 1815 was de Slag bij Waterloo. Het duurde daarna nog bijna een week voordat de belangrijkste informatie Nederland had bereikt. Een terugblik op de kranten van 19 tot en met 23 juni 1815.
In het voorjaar van 1814 werd Napoleon eindelijk verslagen. Na jarenlang te hebben geheerst over een keizerrijk van tachtig miljoen mensen, dat zich uitstrekte over half Europa, zat hij plotseling vast op het minuscule eilandje Elba. Waarom stuurden zijn overwinnaars hem eigenlijk naar dit eiland, op slechts één dag varen van de Italiaanse kust?
Napoleon-kenner en communicatieconsultant Johan Op de Beeck vertelt in zijn nieuwe boek hoe de successen - en ook de fouten - van Napoleon meer dan tweehonderd jaar later managers kunnen inspireren.
Tijdens de Slag bij Austerlitz, ook wel Driekeizerslag, versloeg Napoleon Bonaparte bij Austerlitz de Oostenrijkse en Russische legers.
Op 19 oktober 1812 trekt Napoleon Bonaparte zich terug uit Moskou. Niet lang daarvoor hebben zijn troepen de stad ingenomen, maar de Russen hebben Moskou in brand gestoken.
De Fransen verheerlijken hem, de Engelsen zijn kritisch en ook in andere landen wordt hij gevormd naar het beeld dat het beste past in de eigen geschiedenis. De bekende historicus Adam Zamoyski ging op zoek naar de ‘echte Napoleon’. Niet naar het supermens of het beest, maar naar de man. De historicus, die eerder al verschillende boeken over de Napoleontische