Dark
Light

Ruim 110.000 luchtfoto’s WOII online

Auteur:
1 minuut leestijd

Op internet zijn sinds dinsdag duizenden luchtfoto’s te bekijken die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britse luchtmacht boven Nederland zijn gemaakt. Het Apeldoornse bedrijf Dotka Data heeft dat bekendgemaakt.

Dotka Data
Sinds dinsdag zijn online de eerste foto’s te bekijken en te bestellen. De komende tijd zal de collectie verder aangevuld worden. De foto’s werden tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlog gemaakt door de Britse Luchtmacht (RAF). Ook tijdens bijvoorbeeld bombardementen vlogen onbewapende vliegtuigen door vijandelijk gebied om foto’s te maken. De afbeeldingen werden na terugkomst uitvoerig bestudeerd door medewerkers van inlichtingendiensten. De boven Nederland gemaakte foto’s werden na de oorlog geschonken aan prins Bernhard. Hierna kwamen de foto’s onder meer terecht bij de universiteit van Wageningen en het Kadaster.

Foto gemaakt van een Duits kamp voor dwangarbeiders in Gustavsburg. Foto: NCAP
Dotka Data bracht een groot deel van de collectie bijeen en heeft deze foto’s nu dus online gezet. De foto’s geven bijvoorbeeld een beeld van de aanleg van de Atlantikwall aan de Nederlandse kust en tonen het Rotterdam van na mei 1940.

Kosten

De foto’s zijn op de website gratis te bekijken, maar er is wel een tekst overheen geplaatst. Wie een afdruk van een foto wil, zonder deze copyright-tekst, moet bijna 30 euro per foto betalen. Een foto downloaden kost ook minimaal 30 euro. Wie een foto in een hoge resolutie wil downloaden betaalt 54,74 euro per foto.

België

In Groot-Brittannië zelf is ook al een tijd een project gaande waarbij luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog worden gedigitaliseerd. Op de website van de Nationale Collectie van Luchtfotografie (NCAP) zijn al foto’s te vinden van onder meer Normandië, de kust bij Noordwijk, Berlijn en Parijs. Ook zijn er op deze website veel foto´s te bekijken die tijdens de oorlog boven West-Vlaanderen zijn gemaakt. De foto’s op deze Britse site zijn overigens ook te downloaden. Wie er een foto’s voor privégebruik wil downloaden betaalt omgerekend ongeveer 15 euro.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×