Dark
Light

Ruim 13.000 euro voor ‘Suske en Wiske op het eiland Amoras’

Auteur:
1 minuut leestijd

Bij een veiling op Catawiki is een eerste exemplaar van een strip van Suske en Wiske geveild voor ruim 13.000 euro. Het gaat om een eerste oplage van het album ‘Op het Eiland Amoras’ uit 1947. Volgens het veilinghuis verkeert het exemplaar in zeer goede staat, wat bijzonder is gezien het feit dat de strip afkomstig is uit 1947, een periode waarin de kwaliteit van het papier dat voor strips werd gebruikt over het algemeen slecht was.

'Suske en Wiske op het Eiland Amoras' - Afb: Catawiki
‘Suske en Wiske op het Eiland Amoras’ – Afb: Catawiki
Tegenwoordig is de strip beter bekend als ‘Het Eiland Amoras’. Oorspronkelijk werd hij echter uitgebracht als ‘Op het Eiland Amoras’. De eerste editie uit 1947 werd gedrukt in zwart wit. Het verhaal kreeg het label Suske en Wiske #1, omdat Suske in het vorige verhaal (‘Rikki en Wiske’) niet voorkwam. ‘Op het Eiland Amoras’ verscheen in 1967 voor de tweede keer met #68, ditmaal in een nieuw vormgegeven, gekleurd formaat. Catawiki:

“Toen ‘Op het Eiland Amoras’ in 1947 werd gedrukt besloten de makers een kleine oplage te drukken omdat ze geen grote omzet verwachtten. Niets bleek minder waar; het verhaal van de twee vrienden was zo succesvol dat het album in een mum van tijd was uitverkocht. De eerste herdruk kwam uit in 1948, waarna er nog vele herdrukken volgden.”

De stripreeks Suske en Wiske werd kort na de oorlog ontwikkeld door Willy Vandersteen. Het eerste album verscheen in 1946 met minder dan 5.000 exemplaren en was nog geen groot succes. Dit veranderde met ‘Op het Eiland Amoras’. Dit verhaal verscheen vanaf 1946 eerst in losse delen in de krant. Pas daarna werd het hele album in zwart wit uitgebracht.

Overzicht van strips van Willy Vandersteen

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×