Dark
Light

Sapperloot / sakkerloot – Herkomst en betekenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Muurschildering in de Brusselse metrohalte met personages uit de Kuifje-reeks
Muurschildering in de Brusselse metrohalte met personages uit de Kuifje-reeks (CC BY-SA 2.0 - William Murphy - wiki)

Sapperloot, sakkerloot of sapperlote kriekrak is een term die geldt als een bastaardvloek. Hoe komen we aan dit bijzondere woord?

De bastaardvloek ‘sapperloot’ is vooral bekend uit de Vlaamse stripserie Kuifje. De reeks heeft wel meer bijzondere uitdrukkingen opgeleverd, waarvan de creatieve vloek ‘duizend bommen en granaten!’ waarschijnlijk de bekendste is.

Betekenis

Sapperloot, sakkerloot of sapperlote kriekrak is een term die een lichtelijke vorm van frustratie en ergernis uitdrukt. In principe is het geen grove vloek, maar eerder een uitroep van verbazing en verrassing.

De term ‘sakkerloot’ gaat ver terug in de tijd. Een van de eerste vermeldingen in de Nederlandse taal komt uit het jaar 1612. De term is afgeleid van het Franse woord sacrelotte, een verbastering van sacre nom de Dieu, heilige naam van God, en daarmee is sapperloot dus een bastaardvloek.

Bronnen â–¼

Internet
-https://www.encyclo.nl/begrip/sapperloot
-http://www.mokums.nl/cursus_amsterdams.html
-https://nl.wiktionary.org/wiki/sakkerloot
-https://www.taalbank.nl/2019/01/10/duizend-bommen-en-granaten/

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×