Dark
Light

Schaatsicoon Jaap Havekotte (102) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Schaatser Jaap Havekotte (viking.nl)
Schaatser Jaap Havekotte (viking.nl)

Schaatser Jaap Havekotte (viking.nl)
Schaatser Jaap Havekotte (viking.nl)
Langebaanschaatser Jaap Havekotte is woensdag op 102-jarige leeftijd overleden. De schaatser is onder meer bekend omdat hij na zijn schaatsloopbaan de Viking Schaatsenfabriek oprichtte.


De in Diemen geboren schaatser nam in de jaren veertig deel verschillende keren deel aan het Nederlands kampioenschap all-round, dat destijds nog op natuurijs werd verreden. In 1940 eindigde hij op het in Groningen gehouden kampioenschap als zevende in het klassement. Twee jaar later won hij in Zutphen goud op de 5 en de 10 kilometer. Ook werd hij tijdens dit toernooi tweede in het algemeen klassement, achter Herman Buyen.

Na zijn schaatscarrière begon Jaap Havekotte met Co Lassche in Amsterdam de Viking Schaatsenfabriek. De Viking schaats die hier werd geproduceerd, werd een doorslaand succes. Vanaf 1972 werden met de schaats een groot aantal wereldrecords gevestigd. Op de Viking-schaatsen werden meer titels en records behaald dan op welk ander merk ook.

De Viking Schaatsenfabriek bestaat nog altijd. Het bedrijf wordt momenteel geleid door de zoon van de overleden schaatser, Jaap Havekotte jr.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×