Scheepvaartmuseum verwerft topstuk zeeschilder Reinier Nooms

Op het verworven schilderij is ’s Lands Zeemagazijn te zien, de locatie van Het Scheepvaartmuseum, gezien vanaf de toenmalige Buitenkant, nu de Prins Hendrikkade. Reinier Nooms maakte het werk in 1664, toen het nieuwe het pand werd gebruikt door de admiraliteit van Amsterdam als opslagplaats voor de uitrusting van de oorlogsvloot.

Het Scheepvaartmuseum noemt Nooms een van de belangrijke zeeschilders van de zeventiende eeuw.

“Hij dankte zijn bijnaam Zeeman, waarmee hij het schilderij ook signeerde, aan zijn vele zeereizen. In de weergave van maritieme en nautische details van de schepen was hij zeer deskundig. Zijn werk is van groot belang voor de kennis van de Nederlandse zeventiende-eeuwse scheepvaart.”

Het Scheepvaartmuseum (Eddo Hartmann)
Het Scheepvaartmuseum vandaag de dag (Eddo Hartmann)

Het schilderij is naar verwachting komend najaar voor het eerst in het museum te bezichtigen, in een grote overzichtstentoonstelling over de honderdjarige geschiedenis van de museumcollectie. Het Scheepvaartmuseum:

“Met dit schilderij kunnen we op een aanschouwelijke wijze het verhaal vertellen over Amsterdam als centrum van de zeventiende-eeuwse scheepvaart, de functie van ’s Lands Zeemagazijn en de bedrijvigheid op de werven er omheen. Het laat op een indrukwekkende manier zien dat de voorbereidingen van de Nederlands-Engelse zeeoorlogen ook op de werven in de omgeving van het huidige museum werden uitgevoerd en dat de bezoeker zich op niets minder dan historische grond bevindt.”

Hoeveel er voor het schilderij is betaald, is niet bekendgemaakt. De aankoop was mede mogelijk dankzij steun van de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds.

- advertentie -

Boek: Het Scheepvaartmuseum – Verhalen over de zee in 100 iconen
Boeken over de maritieme geschiedenis

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: