In de tijd dat MS Oranje diende als repatriëringsschip bracht het niet alleen mensen uit Azië naar Nederland gebracht, maar ook een stukje koloniaal verleden.
Vandaag is het Wereldgezondheidsdag. Toegang tot zorg en medische hulp is een groot goed. Dit was vroeger aan boord wel anders.
“Deze kaart laat zien hoe men over de wereld dacht. De buitenwereld boezemde vrees in, maar maakte ook nieuwsgierig. Die twee gingen hand in hand."
Michiel de Ruyter wordt al eeuwen vereerd. Daarom is vandaag, op de ‘Dag van het handschrift’, deze doodgewone brief, tóch een noemenswaardig object. Heldenverering ten top.
Het is twaalf augustus 1598 als vanuit Rotterdam onder leiding van Olivier van Noort vier schepen vertrekken met als doel: de wereld rondzeilen.
Prins Hendrik was de derde zoon van prins Willem, de latere koning Willem II en Anna Paulowna, groot hertogin van Rusland.
Je hoeft geen expert te zijn om te zien dat deze aquarellen door dezelfde persoon zijn gemaakt. Jacob Spin schilderde voornamelijk dwarsgetuigde schepen.
Op sodomie stond de doodstraf, en misschien waren zeelieden terughoudend met het doen van aangifte tegen hun maats omdat ze er niet zo zwaar aan tilden.
Het waren de Engelsen die het spookverhaal over 'De Vliegende Hollander' groot maakten. Nederlanders waren in de ogen van de Engelsen geldwolven.
Op deze Schelfhout genaamd 'Een raderstoomschip in veerdienst bij een opstapplaats aan een steiger' wordt de binnenlandse stoomvaart uitgebeeld.
De collectie van Het Scheepvaartmuseum bestaat 100 jaar. Het museum heeft daarom een tentoonstelling samengesteld met 350 bijzondere objecten.
Op het verworven schilderij is 's Lands Zeemagazijn te zien, de locatie van Het Scheepvaartmuseum, gezien vanaf de Prins Hendrikkade.
In april is het 25 jaar geleden dat de replica van het VOC-schip Amsterdam openging voor het grote publiek. Het Scheepvaartmuseum staat stil bij dat feit.
Centraal in het project staat het eerste businessplan van 'De Compagnie van Verre' uit 1595, een document dat onderdeel vormt van de collectie van Het Scheepvaartmuseum.
Pauline Krikke, de oud-burgemeester van Arnhem, volgde vorig jaar Willem Bijleveld op, die naar het Openluchtmuseum in Arnhem vertrok.
Wat betekende ‘de Koningssloep’, het koninklijke vaartuig dat in 1816 voor Willem I gebouwd werd en tot 1962 dienstdeed, voor de Nederlandse samenleving?
Na een afwezigheid van acht jaar is de Koningssloep weer te bewonderen bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Het unieke vaartuig, ook wel 'de gouden koets te water' genoemd, is een roeisloep die in 1816 op de toenmalige marinewerf in Rotterdam werd gebouwd voor koning Willem I.
Een actiegroep heeft aangekondigd te gaan demonstreren bij de première van de nieuwe Nederlandse speelfilm ‘Michiel de Ruyter’, later deze maand bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
De zeventien meter lange sloep werd voor het laatst gebruikt tijdens het zilveren huwelijksfeest van Koningin Juliana en Prins Bernhard in 1962.
Willem Bijleveld, nu nog directeur van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, is vanaf 1 mei de nieuwe directeur van het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) in Arnhem.