Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Scheepvaartmuseum koopt monumentale wandtapijten

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft twee zeldzame wandtapijten naar ontwerp van Willem van de Velde de Oude (1611-1693) aangekocht. Het gaat om de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum.

- ad -

De Ruyter
Michiel de Ruyter
De twee wandtapijten maken onderdeel uit van een serie van zes. Ze tonen verschillende scènes uit de zeeslag bij Solebay in 1672. Dit zeegevecht tussen de Nederlandse en gecombineerde Engels-Franse vloot vormde de openingsstrijd van de Derde Engels-Nederlandse Oorlog (1672-1674). De Nederlandse vloot, van meer dan honderd oorlogsschepen en twintigduizend bemanningsleden, stond onder leiding van luitenant-admiraal Michiel de Ruyter.

Ontwerper Willem van de Velde de Oude was zelf bij de zeeslag aanwezig en legde als een soort oorlogsjournalist vanuit een zeilschip de gebeurtenissen op zee vast in tekeningen. Deze werkte hij later in zijn atelier in detail uit. De zeeslag bleef onbeslist, maar werd aan beide kanten als een overwinning gevierd.

Op verzoek van de Engelse koning James II paste Van de Velde de Oude zijn oorspronkelijke tekeningen aan als een ontwerp voor de wandtapijtserie. De tapijten werden geweven door Thomas Poyntz in de koninklijke weverij van Mortlake bij Londen. Het grootste tapijt, met een formaat van bijna 6 bij 3,3 meter, toont de opstelling van de vloten voorafgaand aan de slag. Het tweede tapijt van 4,5 bij 3,3 meter laat het moment zien van een succesvolle branderaanval op het Engelse vlaggenschip Royal James van de graaf van Sandwich.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -
The Burning of the Royal James (Later in the Day), geweven naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude, 4,57 x 3,30 meter, geweven na 1685. (Scheepvaartmuseum Amsterdam)
The Burning of the Royal James (Later in the Day), geweven naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude, 4,57 x 3,30 meter, geweven na 1685. (Scheepvaartmuseum Amsterdam)

Zeldzaam

De twee aangekochte wandtapijten zijn volgens het museum zeer zeldzaam:

“Het zijn de laatste twee exemplaren die ooit nog op de markt zullen verschijnen.”

De vier andere tapijten uit de serie zijn in bezit van Amerikaanse musea en niet toegankelijk voor publiek. De wandtapijten die het Scheepvaartmuseum heeft aangekocht, zijn de afgelopen jaren gerestaureerd. Het Amsterdamse museum heeft in totaal twee miljoen euro voor de twee werken betaald en werd bij de aankoop onder meer gesteund door de Vereniging Rembrandt.

Voor het publiek zijn de tapijten voor het eerst te zien tijdens een Van de Velde-tentoonstelling die op 2 oktober 2020 in Het Scheepvaartmuseum opent.

Boek: Zeehelden – Nederlands trots overzee in de Gouden Eeuw

- ad -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De uitvinding van de boekdrukkunst

  De uitvinding van de boekdrukkunst

  De uitvinding van de boekdrukkunst rrond 1445 heeft grote invloed gehad op de wereldgeschiedenis. De Duitser Johannes Gutenberg (ca.1397-1468) geldt als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Al wordt deze uitvinding ook wel eens aan Laurens Janszoon Coster (ca.1370-1439) …Lees bericht »
 • De Slag der Zilveren Helmen (1914)

  De Slag der Zilveren Helmen (1914)

  De Slag der Zilveren Helmen. Enkele dagen na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vond te Halen een gewapend treffen plaats tussen eenheden van het Belgisch leger en Duitse ruiterkorpsen.Lees bericht »
 • Sporen door de Zuiderzee

  Sporen door de Zuiderzee

  In de tweede helft van de negentiende eeuw werd het ene na het andere plan gelanceerd om de Zuiderzee af te dammen en (deels) droog te maken. Dit bood kansen voor een nieuw vervoermiddel: de trein.Lees bericht »
 • De moeizame start van de Volkenbond

  De moeizame start van de Volkenbond

  Nooit meer oorlog! Dat is de hartenkreet van de 28e Amerikaanse president Woodrow Wilson als de Eerste Wereldoorlog ten einde loopt. Hij vecht voor zijn ideaal: de creatie van een Bond der Volkeren waarmee een eind gemaakt zal worden aan …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las