In de zeventiende en achttiende eeuw vochten Engeland en de Nederlandse Republiek vier oorlogen uit, die de geschiedenisboeken ingegaan zijn als de Engels-Nederlandse Oorlogen.
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft twee zeldzame wandtapijten naar ontwerp van Willem van de Velde de Oude (1611-1693) aangekocht. Het gaat om de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum.
De Rotterdamse student Thijs Meuldijk heeft de sleutel van het graf van Michiel de Ruyter. En die past nog ook, bleek bij controle in De Nieuwe Kerk. Die sleutel werd in 1881 gemaakt om grafgluuders buiten te houden.
De Tocht naar Chatham kroonde Michiel de Ruyter tot held. Het is precies 350 jaar geleden dat de Nederlanders de Engelsen vernederd achter lieten.
Michiel de Ruyter wordt al eeuwen vereerd. Daarom is vandaag, op de ‘Dag van het handschrift’, deze doodgewone brief, tóch een noemenswaardig object. Heldenverering ten top.
Hij is een van de bekendste personen uit de vaderlandse geschiedenis: admiraal en zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1676), ook wel bekend als ‘Bestevaer’ (grootvader).
Maarten Tromp was onder meer officier en later luitenant-admiraal in de Nederlandse marine.
Sicilië was eeuwenlang ankerplaats voor zeehelden, piraten, ambitieuze Feniciërs, wijnhandelaren, vrijbuiters, landverhuizers, pionierende Grieken en vissers.
De Nederlandse zeeheld Maarten Tromp was officier en later luitenant-admiraal in de Nederlandse marine ten tijde van de Gouden Eeuw.
Het gaat om een groepsportret van Michiel de Ruyter en een nieuw werk van kunstenaar Patricia Kaersenhout.
Het probleem is natuurlijk dat de admiraal bij vriend én vijand – voor één keer is het cliché terecht – bekendstond als een nette kerel.
Een actiegroep heeft aangekondigd te gaan demonstreren bij de première van de nieuwe Nederlandse speelfilm ‘Michiel de Ruyter’, later deze maand bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw waren grote zeeslagen en de Nederlandse admiraals die ze uitvochten, als exponenten van nationale trots, populair in ons land. Na de Tweede Wereldoorlog keerde het tij.
Stichting Michiel de Ruyter, opgericht door nazaten van de beroemde zeeheld, heeft een nieuwe website gelanceerd. Op deze site kan men, zo belooft de stichting, kennismaken met Michiel zoals hij écht was.
In de winter van 1667-1668 en een tweede keer in de zomer van 1669 reisde de steenrijke Toscaanse prins Cosimo de’ Medici (1642-1723) incognito door de Nederlandse Republiek. Hij had ontmoetingen met talrijke vooraanstaande Nederlanders, onder wie Rembrandt van Rijn, Michiel de Ruyter en Constantijn Huygens, en liet daarvan door een volgeling een breedvoerig verslag opstellen.
Alle voorwerpen die in deze serie langskomen, zÃjn niet alleen geschiedenis, maar hebben zelf een geschiedenis. Ze zijn allemaal met een bepaald doel gemaakt en gebruikt, maar in de loop van de tijd kan de functie zijn veranderd en kunnen nieuwe eigenaren er een andere betekenis aan hebben gehecht. Als ze uiteindelijk in een museum terecht zijn gekomen, zijn ze
Deze brief van Michiel Adriaensz. de Ruyter dateert uit 1661, een betrekkelijk rustig jaar. Er was vrede met Engeland en ook de Noordse oorlogen waren ten einde. De Republiek speelde daarin een sleutelrol.
Een nazaat van Michiel de Ruyter heeft deze week een deel van het archief van een van Nederlands grootste zeehelden overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag.
Prins Willem-Alexander heropent dinsdag de gerestaureerde verdedigingswerken van Hellevoetsluis. Sinds het voorjaar van 2010 is gewerkt aan de restauratie van de Hellevoetse verdedigingswerken. De gemeente, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en Europa investeerden gezamenlijk zes miljoen euro in het project.
Het Rijksmuseum Amsterdam heeft donderdagmiddag een ‘spiegelversiering’ van het schip Royal Charles in bruikleen gegeven aan het National Maritime Museum in Londen. Na 345 jaar keert het object daarmee terug op Engelse bodem. In juni 1667 werd de spiegelversiering door zeeheld Michiel de Ruyter na een triomf meegenomen naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. het object is een van
De Nederlandse regisseur Roel Reiné gaat een speelfilm maken over zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1676). Hij heeft dat zondag bekendgemaakt.