Scheepvaartmuseum koopt monumentale wandtapijten

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft twee zeldzame wandtapijten naar ontwerp van Willem van de Velde de Oude (1611-1693) aangekocht. Het gaat om de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum.

Gluren in het graf van Michiel de Ruyter

De Rotterdamse student Thijs Meuldijk heeft de sleutel van het graf van Michiel de Ruyter. En die past nog ook, bleek bij controle in De Nieuwe Kerk. Die sleutel werd in 1881 gemaakt om grafgluuders buiten te houden.

Michiel de Rover

Het probleem is natuurlijk dat de admiraal bij vriend én vijand – voor één keer is het cliché terecht – bekendstond als een nette kerel.

Zeeslagen in de Gouden Eeuw

In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw waren grote zeeslagen en de Nederlandse admiraals die ze uitvochten, als exponenten van nationale trots, populair in ons land. Na de Tweede Wereldoorlog keerde het tij.

Nieuwe website voor Michiel de Ruyter

Stichting Michiel de Ruyter, opgericht door nazaten van de beroemde zeeheld, heeft een nieuwe website gelanceerd. Op deze site kan men, zo belooft de stichting, kennismaken met Michiel zoals hij écht was.

Toscaanse prins bezoekt de Republiek in 17e eeuw

In de winter van 1667-1668 en een tweede keer in de zomer van 1669 reisde de steenrijke Toscaanse prins Cosimo de’ Medici (1642-1723) incognito door de Nederlandse Republiek. Hij had ontmoetingen met talrijke vooraanstaande Nederlanders, onder wie Rembrandt van Rijn, Michiel de Ruyter en Constantijn Huygens, en liet daarvan door

Kroon voor de grote koning van Ardra

Alle voorwerpen die in deze serie langskomen, zíjn niet alleen geschiedenis, maar hebben zelf een geschiedenis. Ze zijn allemaal met een bepaald doel gemaakt en gebruikt, maar in de loop van de tijd kan de functie zijn veranderd en kunnen nieuwe eigenaren er een andere betekenis aan hebben gehecht. Als

Brief van Michiel de Ruyter (1607-1676)

Deze brief van Michiel Adriaensz. de Ruyter dateert uit 1661, een betrekkelijk rustig jaar. Er was vrede met Engeland en ook de Noordse oorlogen waren ten einde. De Republiek speelde daarin een sleutelrol.

Prins heropent verdedigingswerken Hellevoetsluis

Prins Willem-Alexander heropent dinsdag de gerestaureerde verdedigingswerken van Hellevoetsluis. Sinds het voorjaar van 2010 is gewerkt aan de restauratie van de Hellevoetse verdedigingswerken. De gemeente, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en Europa investeerden gezamenlijk zes miljoen euro in het project.

Maritiem topstuk tijdelijk terug naar Engeland

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft donderdagmiddag een ‘spiegelversiering’ van het schip Royal Charles in bruikleen gegeven aan het National Maritime Museum in Londen. Na 345 jaar keert het object daarmee terug op Engelse bodem. In juni 1667 werd de spiegelversiering door zeeheld Michiel de Ruyter na een triomf meegenomen naar de