Dark
Light

‘Schip Christoffel Columbus gevonden’

Auteur:
2 minuten leestijd
Columbus op de Santa Maria, 1492 (Emmanuel Leutze)
Columbus op zijn schip de Santa Maria, 1492 (Emmanuel Leutze)

Amerikaanse duikers denken voor de kust van Haïti het wrak van het vlaggenschip van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus te hebben gevonden. Ze melden dat tegenover CNN.

Christoffel Columbus
Christoffel Columbus
Columbus reisden in 1492 met de Santa María, een driemaster, op zoek naar een westelijke route naar Azië. Op 12 oktober 1492 kreeg hij land in zicht. Omdat Columbus dacht in Indië te zijn, noemde hij de inwoners indianen. In werkelijkheid was hij bij de Bahama’s aanbeland. Met zijn ‘ontdekking’ (in werkelijkheid waren er al meer Europeanen in Amerika geland) luidde hij de Nieuwe Tijd in.

Het vlaggenschip van Columbus ging op 25 december 1492 verloren, nadat het anker lossloeg en het schip op een rif dreef. De ontdekkingsreiziger wist zijn bemanningsleden in veiligheid te brengen op een een eiland in de buurt, maar het schip was niet meer te redden. Een deel van het hout werd gebruikt voor de bouw van een fort dat Columbus La Navidad (Spaans voor kerstmis) noemde. De ontdekkingsreiziger koos voor deze naam omdat zijn vlaggenschip tijdens Kerst was vergaan. La Navidad was de eerste Europese nederzetting in wat de Nieuwe Wereld zou gaan heten. Columbus liet een deel van de bemanning in het fort achter en reisde zelf met twee andere schepen terug naar Spanje om verslag uit te brengen.

Scheepswrak

Onderwaterarcheologen en duikers zijn al lange tijd op zoek naar het wrak van de Santa María. Een groep Amerikaanse duikers beweert het wrak nu te hebben gevonden. In 2003 ontdekten ze de mogelijke locatie van het eerste fort van Columbus. Vervolgens werd in de omgeving gezocht naar het wrak. Een van de duikers herinnerde zich in de omgeving eerder al eens een wrak te hebben bezocht en realiseerde zich dat het mogelijk om het bewuste wrak ging.

Het scheepswrak lijkt inderdaad uit de vijftiende eeuw te dateren. Volgens de onderzoekers is het schip ook ongeveer even groot als de Santa María. Tijdens een eerdere duikmissie werd bij het wrak bovendien een vijftiende-eeuws kanon gevonden. Hier zijn echter alleen foto’s van. Het kanon zou in de tussentijd door plunderaars zijn meegenomen.

De duikers willen op korte termijn nog een keer naar het schip duiken. Ze hopen dan nog meer bewijs boven water te kunnen krijgen. Ook zijn er plannen om een deel van het wrak naar boven te halen en te exposeren op Haïti.

Lees ook: https://historiek.net/christoffel-columbus-1451-1506/2219/

×