Schrijver Alexander Münninghoff overleden

Alexander Münninghoff tijdens zijn lezing over zijn boek 'De stamhouder' bij Stichting Russisch Ereveld in Leusden op 9 mei 2015.
Alexander Münninghoff tijdens zijn lezing over zijn boek 'De stamhouder' bij Stichting Russisch Ereveld in Leusden op 9 mei 2015. (CC BY-SA 4.0 - Henk van Tilburg - wiki)

In zijn woonplaats Den Haag is dinsdag schrijver en journalist Alexander Münninghoff overleden. Hij werd 76 jaar en was al langere tijd ziek. De auteur werkte jarenlang voor de Haagsche Courant. In 2015 won hij de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek De stamhouder.

Voor de Haagsche Courant maakte Münninghoff veel buitenlandreportages, onder meer landen als Libanon, Cambodja, Iran, Irak, El Salvador en voormalig Joegoslavië. Ook was hij jarenlang correspondent in Moskou. Over die tijd publiceerde hij in 1991 het boek Tropenjaren in Moskou. In 1983 won Münninghoff de Prijs voor de Dagbladjournalistiek.

De journalist was een groot schaakliefhebber en schreef meerdere boeken over schakers zoals Max Euwe en Hein Donner.

Als auteur was Münninghoff in 2014 succesvol met zijn boek De Stamhouder, waarin hij de geschiedenis van drie generaties Münninghoff beschreef. Zijn grootvader trouwde in Letland met een Russische gravin en zijn vader vocht in de Tweede Wereldoorlog voor de Waffen-SS aan het Oostfront. Met dit boek won Münninghoff niet alleen de al genoemde Libris Geschiedenis Prijs maar ook de Littéraire Witte Prijs 2016.

Boek: De stamhouder. Een familiekroniek – Alexander Münninghoff

Bekijk meer over:

Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: