Dark
Light

Schrijver Alexander Münninghoff overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Alexander Münninghoff tijdens zijn lezing over zijn boek 'De stamhouder' bij Stichting Russisch Ereveld in Leusden op 9 mei 2015.
Alexander Münninghoff tijdens zijn lezing over zijn boek 'De stamhouder' bij Stichting Russisch Ereveld in Leusden op 9 mei 2015. (CC BY-SA 4.0 - Henk van Tilburg - wiki)

In zijn woonplaats Den Haag is dinsdag schrijver en journalist Alexander Münninghoff overleden. Hij werd 76 jaar en was al langere tijd ziek. De auteur werkte jarenlang voor de Haagsche Courant. In 2015 won hij de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek De stamhouder.

Voor de Haagsche Courant maakte Münninghoff veel buitenlandreportages, onder meer landen als Libanon, Cambodja, Iran, Irak, El Salvador en voormalig Joegoslavië. Ook was hij jarenlang correspondent in Moskou. Over die tijd publiceerde hij in 1991 het boek Tropenjaren in Moskou. In 1983 won Münninghoff de Prijs voor de Dagbladjournalistiek.

De journalist was een groot schaakliefhebber en schreef meerdere boeken over schakers zoals Max Euwe en Hein Donner.

Als auteur was Münninghoff in 2014 succesvol met zijn boek De Stamhouder, waarin hij de geschiedenis van drie generaties Münninghoff beschreef. Zijn grootvader trouwde in Letland met een Russische gravin en zijn vader vocht in de Tweede Wereldoorlog voor de Waffen-SS aan het Oostfront. Met dit boek won Münninghoff niet alleen de al genoemde Libris Geschiedenis Prijs maar ook de Littéraire Witte Prijs 2016.

Boek: De stamhouder. Een familiekroniek – Alexander Münninghoff

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×