Dark
Light

Singer Laren erft aquarel Anton Mauve

1 minuut leestijd
Anton Mauve, Aan de ploeg, circa 1880, waterverf op papier, Singer Laren, legaat Ralph J.A. de Jong-Mellon
Anton Mauve, Aan de ploeg, circa 1880, waterverf op papier, Singer Laren, legaat Ralph J.A. de Jong-Mellon

Singer Laren heeft een aquarel van Anton Mauve (1838-1888) geschonken gekregen. Het gaat om een aquarel uit circa 1880 getiteld Aan de ploeg. Het werk is afkomstig uit de nalatenschap van Ralph J.A. de Jong-Mellon.

Anton Mauve woonde en werkte van 1882 tot 1889 in kunstenaarsdorp Laren, dat aan de bekende impressionist de bijnaam ‘Het land van Mauve’ dankt. Hij begon in Haarlem als romantisch dierschilder en ontwikkelde zich tot ‘buitenschilder’, die ter plekke het leven van de eenvoudige plattelandsbevolking vastlegde. In zijn Haagse periode kwam Vincent van Gogh, een aangetrouwde neef, bij hem in de leer. Aan de ploeg dateert uit die jaren. Singer Laren:

“Mauve laat in de aquarel op virtuoze wijze het ochtendlicht vallen op de boer, de eg en de adem van het briesende paard tegen de achtergrond van nevelslierten.”

De aquarel werd kortgeleden aan Singer Laren gelegateerd uit de nalatenschap van Ralph J.A. de Jong-Mellon, wiens vader en grootvader compagnon waren bij kunsthandel Firma J. A. Van Wisselingh & Co. Vanaf dinsdag is het schilderij te zien in de tentoonstelling Weer en wind. Avercamp tot Willink.

Boek: Anton Mauve 1838-1888

×