Dark
Light

Slot Meseberg – Gastenhuis van de Duitse regering

1 minuut leestijd
Slot Meseberg - Gastenhuis van de Duitse regering (CC BY-SA 4.0 - Doris Antony - wiki)
Slot Meseberg - Gastenhuis van de Duitse regering (CC BY-SA 4.0 - Doris Antony - wiki)

Het in de Duitse deelstaat Brandenburg gelegen Slot Meseberg (Schloss Meseberg) is het officiële gastenverblijf van de Duitse regering. Het bevindt zich ongeveer zeventig kilometer ten noorden van Berlijn, in de buurt van het plaatsje Gransee.

Slot Meseberg is tevens buitenverblijf van de Duitse bondskanselier. Het barokke huis werd in 1739 gebouwd en eind achttiende eeuw aangekocht door Hendrik van Pruisen (1726-1802), die zelf doorgaans in het nabijgelegen Slot Rheinsberg verbleef en het slot een jaar na zijn aankoop al cadeau deed aan Christian Ludwig von Kaphengst (1743-1800).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het slot in handen van Hermann Göring. Oost-Duitsland gebruikte het pand na de oorlog voor de opslag van goederen en deels als schoolgebouw. Na de Duitse eenwording werd Slot Meseberg aangekocht door de Messerschmitt Foundation. Deze stichting liet het slot uitvoerig renoveren. De werkzaamheden duurden maar liefst elf jaar en kostten naar verluidt meer dan 30 miljoen dollar. In 2004 bereikte de stichting overeenstemming met de Duitse overheid om het slot voor een periode van twintig jaar te verhuren. Sinds die tijd is het barokke slot in gebruik als buitenverblijf van de bondskanselier.

Bondskanselier Angela Merkel heeft het slot vaak gebruikt als gastenverblijf voor hoge buitenlandse gasten, maar ook om er bijvoorbeeld te lunchen of dineren. Enkele voorbeelden van prominenten die in Slot Meseberg verbleven: Jacques Chirac (2007), George W. Bush (2008), Mark Rutte (2012), Shinzo Abe (2016) en Vladimir Poetin (2018).

Slot Meseberg wordt ook wel eens het Camp David van Duitsland genoemd.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Duitsland

Luchtbeelden van Slot Meseberg

Bronnen

-http://www.schloss-meseberg.de/geschichte-des-schlosses/
-https://en.wikipedia.org/wiki/Schloss_Meseberg
×