/

Solidarność, de vakbond van Lech Walesa

Solidarnośćkrant uit juli 1981, met artikel over de Opstand van Warschau
Solidarnośćkrant uit juli 1981, met artikel over de Opstand van Warschau

Wie woensdag de Poolse startpagina van Google bezoekt, krijgt een bijzonder logo voorgeschoteld. In plaats van het originele Google-logo is op de pagina een logo te vinden dat sterk lijkt op het logo van Solidarność, de half-illegale vakbond Solidariteit die in de jaren tachtig bijdroeg aan de val van het communistische regime in Polen.

Google doodle ter ere van Solidarnosc, de vakbond van Lech Walesa
Google doodle ter ere van Solidarnosc, de vakbond van Lech Walesa
De vakbond werd geleid door Lech Walesa. Vanwege zijn werk voor de bond werd Walesa eind 1981 gevangen genomen. Toen hij een klein jaar later weer op vrije voeten kwam, werd Solidarność verboden. Vanwege zijn inzet voor de Poolse arbeiders ontving Walesa in 1983 de Nobelprijs voor de Vrede.

Parlementsverkiezingen van 1989

In het bewogen jaar 1989 werd Solidarność weer gelegaliseerd. De vakbond mocht dat jaar als politieke partij zelfs meedoen aan de eerste deels vrije parlementsverkiezingen in het communistisch land. Deze verkiezingen vonden plaats op 4 juni 1989, woensdag precies vijfentwintig jaar geleden. Grote overwinnaar was Solidarność. De partij won 161 van de 162 beschikbare zetels.

Ruim een jaar later werd Lech Walesa president van Polen.

Lech Walesa – 1989 Speech in U.S. Congress

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: