Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Pierre de Fermat (ca. 1601-1665) – En zijn ‘laatste stelling’

Het is woensdag 410 jaar geleden dat de beroemde Franse jurist en wiskundige Pierre de Fermat geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

- ad -

Doodle voor Pierre de Fermat
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s.

Ter gelegenheid van de 410e geboortedag van Pierre de Fermat (1601-1665) is het traditionele logo vervangen door een schoolbord met daarop een ingewikkeld ogende rekensom.

Laatste stelling van Fermat

De Fermat was een raadsheer aan het parlement van Toulouse en hield zich in zijn vrije tijd bezig met wiskunde. Hij is onder meer beroemd geworden door zijn werk met oneindig kleine grootheden. Een aantal van zijn ontdekkingen hebben geleid tot de moderne differentiaalrekening en integraalrekening. Het beroemdst werd hij met de zogenaamde laatste stelling van Fermat die stelt dat het onmogelijk is een macht hoger dan de tweede op te delen in twee machten met diezelfde graad. Over deze stelling schreef de Franse wiskundige zelf het volgende:

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

“Ik heb een waarlijk schitterend bewijs hiervan ontdekt, maar deze marge is niet groot genoeg om het te bevatten.”

Nalatenschap

Het bewijs werd in de nalatenschap van Fermat echter niet gevonden. Generaties lang werd er hierna door geleerden gezocht naar het bewijs van de stelling. Lange tijd stond de stelling op de door het Clay Mathematics Institute samengestelde lijst van de zeven grote onopgeloste problemen van de twintigste eeuw. De laatste stelling van Fermat werd in 1995 uiteindelijk bewezen.

Of Pierre de Fermat echt op de 17 augustus 1601 geboren werd is overigens niet duidelijk. Volgens sommige lezingen werd hij in werkelijkheid pas in 1607 of 1608 geboren.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Hunse bruiden

  Hunse bruiden

  Deze schedel dateert uit de Late Oudheid en is van een vrouw. Meteen na haar geboorte is haar hoofd ingebonden, waardoor het deze aparte vorm heeft gekregen. Er zijn er meer gevonden. Vermoedelijk gaat het om de resten van Hunnen.Lees bericht »
 • Begijnen, de dochters van Christus

  Begijnen, de dochters van Christus

  Omstreeks medio de twaalfde eeuw ontwikkelde zich in heel West-Europa een nieuw fenomeen: diep gelovige vrouwen, vaak niet onbemiddeld, verenigden zich in een gemeenschap en lagen zo aan de basis van het ontstaan van talrijke begijnhoven. Een historische schets: - …Lees bericht »
 • De Nederlandse Republiek als zeemogendheid

  De Nederlandse Republiek als zeemogendheid

  De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, een staat met uitgebreide economische activiteiten op zee en uitgebreide imperia in Azië, Afrika en Amerika, ondersteund door een zeer succesvolle marine, wordt gewoonlijk als een zeemogendheid aangeduid. Maar die identiteit was een korte …Lees bericht »
 • Barbara Tuchman’s waanzinnige veertiende eeuw

  Barbara Tuchman’s waanzinnige veertiende eeuw

  Bij mijn weten is tijdens de colleges over de Middeleeuwen van de opleiding Geschiedenis die ik rond de millenniumwisseling volgde, de naam van Barbara Tuchman nooit gevallen. Een gemis.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!