//

Songfestival-lied luidde Portugese revolutie in

Paulo de Carvalho tijdens het Songfestival van 1974 (Still YouTube)
Paulo de Carvalho tijdens het Songfestival van 1974 (Still YouTube)

In 1974 eindigde Portugal bij het Songfestival helemaal onderaan. De ballad E depois do adeus van Paulo de Carvalho kan dus moeilijk een succesnummer genoemd worden. Toch neemt dit lied een bijzondere plek in de geschiedenis van het songfestival in. Drie weken na het Europese muziekfeest luidde het nummer namelijk een belangrijke Europese gebeurtenis in.

Op 25 april 1974 werd op de kleine Portugese radiozender Emissores Associados de Lisboa precies om 22:55 uur het Portugese songfestivallied gedraaid. Voor opstandige officieren en soldaten was dit hét teken om alle vooraf bepaalde strategische posities in het land te nemen. De revolutie was begonnen. Bij de geweldloze coupe die volgde werd de dictatuur van António de Oliveira Salazar omvergeworpen. Deze revolutie staat bekend als de Anjerrevolutie.

Paulo de Carvalho op het Songfestival van 1974:

Hoewel het lied van Paulo de Carvalho geen politieke lading had, luidde het nummer dus toch een belangrijke politieke gebeurtenis in.

Meer Songfestival
Zie ook: De Anjerrevolutie (1974) – Geweldloze revolutie in Portugal

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: