SP wil zoektocht naar resten Johan van Oldenbarnevelt

Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619)
Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619)

Ronald van Raak van de SP wil dat er een zoekactie op touw wordt gezet naar de stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt, de raadpensionaris die op 13 mei 1619 na een uit de hand gelopen conflict met de zoon van Willem van Oranje op het Binnenhof in Den Haag werd onthoofd.

Als het aan het Kamerlid ligt komt er ook een groot standbeeld van de staatsman op het Binnenhof te staan.

Beulszwaard waarmee Van Oldenbarnevelt zou zijn onthoofd (Rijksmuseum)
Beulszwaard waarmee Van Oldenbarnevelt zou zijn onthoofd (Rijksmuseum)

Na zijn overlijden werden de resten van Johan van Oldenbarnevelt bijgezet in de Hofkapel, vlakbij het Binnenhof. In de negentiende eeuw werd deze kapel echter afgebroken. Sindsdien is onduidelijk waar de resten van de raadpensionaris zijn gebleven.

Het gebouw van de huidige Eerste Kamer is bovenop de catacomben van de verdwenen kapel gebouwd, en omdat het Binnenhof binnenkort op de schop gaat, vindt Van Raak dit een mooi moment voor een zoektocht naar het stoffelijk overschot van Johan van Oldenbarnevelt. Hij hoopt dat de resten in de bewaard gebleven kelder van de kapel liggen, zo liet hij deze week weten bij The Post Online.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: