SP wil zoektocht naar resten Johan van Oldenbarnevelt

Ronald van Raak van de SP wil dat er een zoekactie op touw wordt gezet naar de stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt, de raadpensionaris die op 13 mei 1619 na een uit de hand gelopen conflict met de zoon van Willem van Oranje op het Binnenhof in Den Haag werd onthoofd.

Als het aan het Kamerlid ligt komt er ook een groot standbeeld van de staatsman op het Binnenhof te staan.

Beulszwaard waarmee Van Oldenbarnevelt zou zijn onthoofd (Rijksmuseum)
Beulszwaard waarmee Van Oldenbarnevelt zou zijn onthoofd (Rijksmuseum)

Na zijn overlijden werden de resten van Johan van Oldenbarnevelt bijgezet in de Hofkapel, vlakbij het Binnenhof. In de negentiende eeuw werd deze kapel echter afgebroken. Sindsdien is onduidelijk waar de resten van de raadpensionaris zijn gebleven.

Het gebouw van de huidige Eerste Kamer is bovenop de catacomben van de verdwenen kapel gebouwd, en omdat het Binnenhof binnenkort op de schop gaat, vindt Van Raak dit een mooi moment voor een zoektocht naar het stoffelijk overschot van Johan van Oldenbarnevelt. Hij hoopt dat de resten in de bewaard gebleven kelder van de kapel liggen, zo liet hij deze week weten bij The Post Online.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: