Iedere dag duizend scholieren naar Tweede Kamer
Vanaf het schooljaar 2019/2020 kunnen iedere dag duizend middelbare scholieren naar de Tweede Kamer in Den Haag. Vanuit de cultuurbegroting stelt het kabinet hier bijna vijf miljoen euro...
Het Binnenhof in Den Haag vormt al eeuwen het middelpunt is van de Hollandse en Nederlandse politiek. Op deze pagina publiceren we artikelen gerelateerd aan de geschiedenis van deze historische locatie.
Boek: Het Haagse Binnenhof – Acht eeuwen centrum van de macht
Vanaf het schooljaar 2019/2020 kunnen iedere dag duizend middelbare scholieren naar de Tweede Kamer in Den Haag. Vanuit de cultuurbegroting stelt het kabinet hier bijna vijf miljoen euro...
Tijdens kabinetsonderhandelingen is hij veelvuldig te zien: de Stadhouderskamer. De naam van de kamer verwijst naar de achttiende eeuw.
Op 13 mei 1619 wordt Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd. Een van de meest tragische gebeurtenissen uit de tijd van de Republiek.
Het Binnenhof in Den Haag is al eeuwenlang het belangrijkste bestuurscentrum van Nederland en zonder twijfel de bekendste politieke plek van het land. Toch zijn de ligging en de vorm van het complex enigszins opmerkelijk, zeker in vergelijking met regeringscentra elders in de wereld.
Als het aan minister Blok (Wonen en Rijksdienst) ligt gaat het hele Binnenhof vanaf 2020 voor een periode van 5,5 jaar dicht. Dit in verband met een grootscheepse renovatie.
De bewoners van de gebouwen op het Binnenhof willen een zo kort mogelijke renovatieperiode met zo min mogelijk overlast. De combinatie van renoveren en zo veel mogelijk op het Binnenhof blijven, vraagt naar de huidige inzichten ten minste 13 jaar.
De politiek moet de wetenschap – in dit geval de archeologie – geen instructies geven, zelfs geen suggesties doen. Politici moeten wetenschappers hun eigen gang laten gaan, zoals politici zich in hun openbare functie ook dienen te onthouden van commentaar op arbitrale dwalingen, kerkelijke dogma’s of rechterlijke uitspraken. Daar gaat de politiek niet over. Punt.
Na zijn overlijden werden de resten van Johan van Oldenbarnevelt bijgezet in de Hofkapel, vlakbij het Binnenhof. In de negentiende eeuw werd deze kapel echter afgebroken. Sindsdien is onduidelijk waar de resten van de raadpensionaris zijn gebleven.
De Eerste Kamer heeft deze week haar archief over de periode 1986-2000 overgedragen aan het Nationaal Archief.
Op de brug over de Prinsessegracht bij de Herengracht staat een monument voor Prins Maurits met de tekst: “1612 – Door Burgers Daad op Maurits Raad deze gracht Ontstaat – 1619”.