Het Binnenhof moet grondig gerenoveerd worden, dus verhuizen de Staten-Generaal, de minister-president en de andere vaste bewoners naar elders. Het zal voor het eerst in haar ruim tweehonderdjarige bestaan zijn dat de Tweede Kamer niet meer haar domicilie op het Binnenhof heeft.
Op 13 mei 1619 wordt Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd. Een van de meest tragische gebeurtenissen uit de tijd van de Republiek.
Vanaf het schooljaar 2019/2020 kunnen iedere dag duizend middelbare scholieren naar de Tweede Kamer in Den Haag. Vanuit de cultuurbegroting stelt het kabinet hier bijna vijf miljoen euro voor beschikbaar. Het kabinet vindt het belangrijk dat scholieren het parlement bezoeken, omdat ze dan meer kunnen ervaren van de ‘Nederlandse democratische waarden’.
Tijdens kabinetsonderhandelingen is hij veelvuldig te zien: de Stadhouderskamer. De naam van de kamer verwijst naar de achttiende eeuw.
Het Binnenhof in Den Haag is al eeuwenlang het belangrijkste bestuurscentrum van Nederland en zonder twijfel de bekendste politieke plek van het land. Toch zijn de ligging en de vorm van het complex enigszins opmerkelijk, zeker in vergelijking met regeringscentra elders in de wereld.
Als het aan minister Blok (Wonen en Rijksdienst) ligt gaat het hele Binnenhof vanaf 2020 voor een periode van 5,5 jaar dicht. Dit in verband met een grootscheepse renovatie.
De bewoners van de gebouwen op het Binnenhof willen een zo kort mogelijke renovatieperiode met zo min mogelijk overlast. De combinatie van renoveren en zo veel mogelijk op het Binnenhof blijven, vraagt naar de huidige inzichten ten minste 13 jaar.
De politiek moet de wetenschap – in dit geval de archeologie – geen instructies geven, zelfs geen suggesties doen. Politici moeten wetenschappers hun eigen gang laten gaan, zoals politici zich in hun openbare functie ook dienen te onthouden van commentaar op arbitrale dwalingen, kerkelijke dogma’s of rechterlijke uitspraken. Daar gaat de politiek niet over. Punt.
Na zijn overlijden werden de resten van Johan van Oldenbarnevelt bijgezet in de Hofkapel, vlakbij het Binnenhof. In de negentiende eeuw werd deze kapel echter afgebroken. Sindsdien is onduidelijk waar de resten van de raadpensionaris zijn gebleven.
De Eerste Kamer heeft deze week haar archief over de periode 1986-2000 overgedragen aan het Nationaal Archief.
Op de brug over de Prinsessegracht bij de Herengracht staat een monument voor Prins Maurits met de tekst: “1612 – Door Burgers Daad op Maurits Raad deze gracht Ontstaat – 1619”.
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een groot deel van het archief van de Raad en Leenhof van Brabant, een van de belangrijkste archieven bij historisch onderzoek in Brabant tot 1811, online toegankelijk gemaakt.
Waarom is het machtscentrum van Nederland uitgerekend op die plek te vinden? De Graven van Holland vonden het daar wel mooi rustig, zo tussen bossen en duinen waar je lekker kon jagen. Dat er rondom hun kasteel een stad zou ontstaan, genoemd naar het bos van de graaf (in het middeleeuws des Graven Haghe), konden ze toen nog niet bevroeden.
Het historische gebouwencomplex wordt gerekend tot de top honderd van Nederlandse monumenten. Hoe oud het Binnenhof precies is, is niet bekend. Algemeen aangenomen wordt dat het terrein van het Binnenhof in 1229 door graaf Floris IV van Holland werd gekocht.
De beroemde Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch is sinds deze week via Google Street View te bezoeken. Dit is bijzonder aangezien de ‘gouden zaal’ normaal gesproken niet toegankelijk is voor het publiek. Via Google kan het publiek er nu dus toch een kijkje nemen.
In de inleiding van zijn boek opent De Rooy meteen de aanval op het concept van de Nederlandse poldermentaliteit, die in de historiografie regelmatig naar voren wordt gehaald als het gaat over de aard van onze politieke cultuur
Zaterdag opent het vernieuwde Mauritshuis de deuren voor het publiek. Het museum in het hart van Den Haag is in oppervlakte bijna verdubbeld dankzij een ondergrondse uitbreiding naar een gebouw aan de overkant van de straat.
Het vernieuwde Mauritshuis is in oppervlakte bijna verdubbeld (6400 in plaats van 3400 m²) dankzij een ondergrondse uitbreiding naar een gebouw aan de overkant van de straat.
Bij Koninklijk Besluit kreeg de gemeente Den Haag op 9 mei 2012 toestemming om bij het stadswapen voortaan de wapenspreuk ‘Vrede en Recht’ te voeren. Burgemeester en wethouders van Den Haag hadden koningin Beatrix daartoe verzocht om zichtbaar te maken dat de stad en haar inwoners zich al meer dan honderd jaar inspannen voor het bevorderen van de internationale rechtsorde.
Het aan Dirck van Delen toegeschreven schilderij van de Grote Vergadering van de Staten-Generaal in 1651 staat in elk Nederlands geschiedenislesboek, en wordt bijna altijd ingezet om dezelfde boodschap over te brengen. In de tijd dat nagenoeg heel Europa werd geregeerd door absolute vorsten, was Nederland een republiek. De hoogste macht lag bij een vergadering, waarin elk van de Nederlandse