Dark
Light

Speelfilm over zeeheld Michiel de Ruyter

Auteur:
1 minuut leestijd
Speelfilm 'Michiel de Ruyter'
Speelfilm 'Michiel de Ruyter'

De Nederlandse regisseur Roel Reiné gaat een speelfilm maken over zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1676). Hij heeft dat zondag bekendgemaakt.

Portret van Michiel de Ruyter – Ferdinand Bol, 1667
De plannen voor de film worden volgende week op het Filmfestival van Berlijn verder uit de doeken gedaan. Bekend is wel dat het scenario van de “epische speelfilm” over Michiel de Ruyter geschreven wordt door Reiné zelf en door Klaas de Jong en Lars Boom.

Het is de bedoeling dat de opnamen in 2013 van start gaan. Er zal gedraaid worden in zowel Nederland als Groot-Brittannië. Budget voor de film bedraagt acht miljoen euro. Twee derde van de financiering zou al rond zijn. Regisseur Roel Reiné werd in de jaren negentig onder meer bekend met de serie Fort Alpha en de film The Delivery. De afgelopen jaren werkte hij in de Verenigde Staten.

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Vanaf zijn elfde jaar voer hij op zee. Hij maakte al snel carrière. Hij werd stuurman en uiteindelijk krijg hij het bevel over een eigen schip. De Ruyter was succesvol en vergaarde als kaapvaarder een groot fortuin.

De Ruyter speelde daarnaast een belangrijke rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. Tijdens de Derde Engels-Nederlandse Oorlog (1672-1674) wist hij tijdens verschillende slagen – onder meer bij Solebay en Kijkduin – het hoofd te bieden aan een sterke Engels-Franse vloot.

Hierdoor behoedde hij de Republiek voor een invasie vanuit zee. De Ruyters overwinning bij Kijkduin zorgde er bovendien voor dat de Engelsen zich uit de oorlog terugtrokken.

DVD: Michiel De Ruyter

Trailer van de film

×