In de zeventiende en achttiende eeuw vochten Engeland en de Nederlandse Republiek vier oorlogen uit, die de geschiedenisboeken ingegaan zijn als de Engels-Nederlandse Oorlogen.
Commandant Jan van Speijk verkreeg een heldenstatus doordat hij zijn schip de lucht in liet vliegen om te voorkomen dat het in vijandelijke handen kwam.
Lodewijk van Heiden (1773-1850) was een zeeheld uit Zuidlaren die dienstdeed in Rusland, waar hij als admiraal actief was voor de Russische tsaar.
Witte de With, vlootvoogd bijgenaamd 'Dubbelwit'. Maakte in de 17e eeuw naam als zeeman en opperbevelhebber. Bekend om zijn moed en meedogenloze optreden.
De Tocht naar Chatham kroonde Michiel de Ruyter tot held. Het is precies 350 jaar geleden dat de Nederlanders de Engelsen vernederd achter lieten.
Prominent was lang het beeld van de nuchtere Nederlander die zich te ‘gewoon’ voelde voor borstklopperij. Nationale trots zou niet bij de volksaard passen.
Cornelis Tromp had geen goede reputatie. Een ijdel heethoofd was hij, die de bevelen van zijn meerderen in de wind sloeg.
Cornelis Tromp (1628-1691), zoon van Maarten Tromp, is de geschiedenis ingegaan als een ijdele heethoofd.
Michiel de Ruyter wordt al eeuwen vereerd. Daarom is vandaag, op de ‘Dag van het handschrift’, deze doodgewone brief, tóch een noemenswaardig object. Heldenverering ten top.
Hij is een van de bekendste personen uit de vaderlandse geschiedenis: admiraal en zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1676), ook wel bekend als ‘Bestevaer’ (grootvader).
De Nederlandse ontdekkingsreiziger Dirk Hartog ontdekte op 25 oktober 1616 als eerste Europeaan de westkust van Australië. Hij bracht een deel van de kust in kaart.
Jan Huygen van Linschoten, de Nederlandse ontdekkingsreiziger, handelaar en schrijver die zelfs bij de allerkleinsten bekend is vanwege het spotliedje ‘Jan Huigen in de ton’.
Maarten Tromp was onder meer officier en later luitenant-admiraal in de Nederlandse marine.
Volgens veel inwoners van Drenthe was zeeheld Lodewijk van Heiden de Berend Botje uit het bekende kinderliedje 'Berend Botje ging uit varen'.
De dood van de kanonneerbootcommandant deed dat Nederlands nationale besef met een klap weer opveren. Het discours ging in overtreffende trap.
De Nederlandse vlootvoogd Piet Hein werd vooral bekend door de verovering van de Spaanse Zilvervloot in 1628.
Als geschiedenismagazine willen we ons niet begeven in een 'terug naar de euro'-discussie, maar het is wel aardig om nog eens terug te kijken naar de bankbiljetten uit het guldentijdperk. De ontwerpers van die biljetten hadden immers vaak oog voor geschiedenis.
De Nederlandse zeeheld Maarten Tromp was officier en later luitenant-admiraal in de Nederlandse marine ten tijde van de Gouden Eeuw.
Het probleem is natuurlijk dat de admiraal bij vriend én vijand – voor één keer is het cliché terecht – bekendstond als een nette kerel.
Een actiegroep heeft aangekondigd te gaan demonstreren bij de première van de nieuwe Nederlandse speelfilm ‘Michiel de Ruyter’, later deze maand bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw waren grote zeeslagen en de Nederlandse admiraals die ze uitvochten, als exponenten van nationale trots, populair in ons land. Na de Tweede Wereldoorlog keerde het tij.