Dark
Light

Spellen uit de Tweede Wereldoorlog

Auteur:
1 minuut leestijd
Puzzel uit de mobilisatie-tijd
Puzzel uit de mobilisatie-tijd

Het Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden (Drenthe) heeft een tentoonstelling samengesteld over spellen en speelgoed tijdens de mobilisatie, de bezettingsjaren en de bevrijding.

Tijdens deze expositie krijgt de bezoeker de ontwikkeling te zien van het speelgoed vanaf de jaren dertig tot na de bevrijding van de vorige eeuw. Het museum laat zien dat veel speelgoed tijdens de oorlogsjaren een transformatie doormaakte. Autootjes veranderden in legerjeeps en –tanks, zeilbootjes en oceaanstomers in vliegdekschepen en onderzeeërs en de gewone vliegtuigjes werden vervangen door bommenwerpers. Het oude vertrouwde Ganzenbord maakte plaats voor een zogenaamd Dictatorspel.

Speelgoedmuseum Kinderwereld

De expositie wordt omlijst met film- en fotomateriaal.

“De beelden spreken voor zich; spelen met je pop op een berg bommen, het kleine meisje dat ineens verpleegster wil worden, het jongetje dat de wacht houdt bij zijn houten paardje op wieltjes en de zeepkistenrace op straat.”

De speelgoedwereld veranderde na de bevrijding weer mee.

“Het somber gekleurde speelgoed ten tijde van de oorlog maakt plaats voor de kleurrijke blikken mechanische exemplaren in allerlei soorten en vormen.”

In Speelgoedmuseum Kinderwereld is straks onder meer een origineel Bevrijdingsspel te zien.

De tentoonstelling ‘Spelen overwint alles, 1940-1945’ loopt van 11 april tot en met 1 november 2015.

Speelgoedmuseum Kinderwereld

×