De geschiedenis van het Ganzenbord

Hoewel daarvoor geen bronnen bestaan, laten sommige historici de oude Grieken al ganzenborden. Aannemelijker is dat het spel der spellen in het laatste kwart van de zestiende eeuw, in Italië ontstaat.

De geschiedenis van LEGO (animatie)

In deze - knap gemaakte - animatie wordt de geschiedenis van LEGO uit de doeken gedaan. Die geschiedenis begint in 1916 als Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje begint.

Geschiedenis van bordspellen

Hoe lang bestaan ze al? Wat is hun achtergrond? Waren deze spellen uitsluitend bedoeld als tijdverdrijf… of zat er meer achter?

Nazi-miniaturen geveild in Engeland

De collectie is afkomstig uit de nalatenschap van de Amerikaan Richard Wilkinson. Zijn hele leven verzamelde hij Duitse miniatuurfiguren, nadat zijn vader tijdens een zakenreis naar Duitsland in de jaren 30 zijn eerste miniaturen kocht.

Spellen uit de Tweede Wereldoorlog

Autootjes veranderden in legerjeeps en –tanks, zeilbootjes en oceaanstomers in vliegdekschepen en onderzeeërs en de gewone vliegtuigjes werden vervangen door bommenwerpers. Het oude vertrouwde Ganzenbord maakte plaats voor een zogenaamd Dictatorspel.

Speelgoed in het oude Griekenland

Een tol, een jojo, een pop met beweegbare ledematen, een rammelaar en dierfiguren op wieltjes. Het speelgoed van kinderen in het oude Griekenland verschilde niet zo veel van ons moderne speelgoed.

Museum Speelklok gered dankzij extra subsidie

Museum Speelklok in Utrecht dreigde de deuren te moeten sluiten in verband met geldtekort. De gemeente Utrecht heeft echter besloten het museum te hulp te komen. Dankzij een incidentele extra subsidie van 135.000 euro is het voortbestaan van het museum voorlopig gegarandeerd.

Barbie-tentoonstelling trekt 30.000 bezoekers

Barbie is nog altijd erg populair. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam stelde naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de pop een tentoonstelling samen en die is in drie maanden tijd 30.000 keer bezocht. Vooral moeders met kinderen en vijftigplussers kwamen op de tentoonstelling af.

Grote expositie over de wereld van Walt Disney

Bij het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is vanaf volgende maand een grote tentoonstelling te zien over de wereld van Walt Disney. Het publiek kan onder meer in het museum terecht voor het allereerste Mickey Mouse en Donald Duck speelgoed uit de jaren dertig en veertig van de

Knikkers van Anne Frank opgedoken

Het Anne Frank Huis in Amsterdam beschikt sinds enige tijd over knikkers waarmee Anne Frank heeft gespeeld. Het speelgoed werd aan het museum overgedragen door Toosje Kupers, het vroegere buurmeisje van de familie Frank. Het museum heeft dat maandag bekendgemaakt.

Verontwaardiging over Dachau-puzzel

In Duitsland is ophef ontstaan over een legpuzzel met de afbeelding van het crematorium van concentratiekamp Dachau. De puzzel werd via webwinkel Amazon te koop aangeboden.

Stukje voor Stukje

Al meer dan 250 jaar is het aanleggen van puzzels voor miljoenen mensen over de gehele wereld een favoriete hobby. Oorspronkelijk werd de legpuzzel in het Nederlands een legkaart genoemd, een benaming die wellicht in relatie staat tot de oorsprong van de legpuzzel, die rond 1750 is ontstaan.

Speelgoed voor grote mensen

Het Stadsmuseum in Harderwijk toont nog tot half januari volgend jaar een verzameling ‘educatief jeugdspeelgoed van de vorige eeuw’. De tentoonstelling draait om de uitvinding van de Brit Frank Hornby: Meccano. De tentoonstelling, getiteld Speelgoed voor grote mensen, is gerealiseerd door enkele Harderwijkse leden van het Meccano Gilde. Getoond worden