Het ‘Onderduikspel’
Veel puzzels, bord-, kwartet- en kaartspellen staan tijdens en vlak na de oorlog in het teken van de bezetting.
Artikelen over historisch speelgoed: van Ribiks kubus tot Barbies. Ook berichten over tentoonstellingen over historisch speelgoed.
Veel puzzels, bord-, kwartet- en kaartspellen staan tijdens en vlak na de oorlog in het teken van de bezetting.
Hoewel daarvoor geen bronnen bestaan, laten sommige historici de oude Grieken al ganzenborden. Aannemelijker is dat het spel der spellen in het laatste kwart van de zestiende eeuw, in Italië ontstaat.
In deze - knap gemaakte - animatie wordt de geschiedenis van LEGO uit de doeken gedaan. Die geschiedenis begint in 1916 als Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje begint.
Kinderen speelden vroeger veel buiten, onder meer met simpele objecten die gemaakt waren van bijvoorbeeld aardewerk, hout en zelfs van bot.
Hoe lang bestaan ze al? Wat is hun achtergrond? Waren deze spellen uitsluitend bedoeld als tijdverdrijf… of zat er meer achter?
De collectie is afkomstig uit de nalatenschap van de Amerikaan Richard Wilkinson. Zijn hele leven verzamelde hij Duitse miniatuurfiguren, nadat zijn vader tijdens een zakenreis naar Duitsland in de jaren 30 zijn eerste miniaturen kocht.
Autootjes veranderden in legerjeeps en –tanks, zeilbootjes en oceaanstomers in vliegdekschepen en onderzeeërs en de gewone vliegtuigjes werden vervangen door bommenwerpers. Het oude vertrouwde Ganzenbord maakte plaats voor een zogenaamd Dictatorspel.
Een tol, een jojo, een pop met beweegbare ledematen, een rammelaar en dierfiguren op wieltjes. Het speelgoed van kinderen in het oude Griekenland verschilde niet zo veel van ons moderne speelgoed.
In 1974 startten de eerste Playmobil-figuren al lachend hun loopbaan. Intussen hebben ze miljoenen kinderen vermaakt.
Museum Speelklok in Utrecht dreigde de deuren te moeten sluiten in verband met geldtekort. De gemeente Utrecht heeft echter besloten het museum te hulp te komen. Dankzij een incidentele extra subsidie van 135.000 euro is het voortbestaan van het museum voorlopig gegarandeerd.
De Rubiks kubus, een 3d combinatiepuzzel, is een uitvinding van Ernő Rubik, een Hongaarse wiskundige en professor in de architectuur.
Barbie is nog altijd erg populair. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam stelde naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de pop een tentoonstelling samen en die is in drie...
Bij het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is vanaf volgende maand een grote tentoonstelling te zien over de wereld van Walt Disney. Het publiek kan onder...
Het Anne Frank Huis in Amsterdam beschikt sinds enige tijd over knikkers waarmee Anne Frank heeft gespeeld. Het speelgoed werd aan het museum overgedragen door Toosje Kupers, het...